Zwangerschapszwemmen nu ook in Rijssen: 'belangrijk om te bewegen'

  Zakelijk
De lessen worden gegeven door  fysiotherapeute Inge ten Brinke van Jansen Fysiozorg.
De lessen worden gegeven door fysiotherapeute Inge ten Brinke van Jansen Fysiozorg. (Foto: Fysiozorg )

RIJSSEN - Zwangere vrouwen kunnen vanaf oktober meedoen aan zwangerschapszwemmen in Rijssen. "Dit is hier nog niet en het is een mooie manier om in beweging te komen of in beweging te blijven," vertelt fysiotherapeute Inge ten Brinke van Jansen Fysiozorg.

"De drempel voor zwangere vrouwen om de sportschool binnen te stappen is vaak hoog. Zwemmen wordt vaak ervaren een prettige manier om te bewegen, zowel voor fitte als wat minder fitte mensen. Hier hebben wij op ingespeeld door een programma te ontwikkelen voor zwangerschapszwemmen."

Zwemmen tijdens de zwangerschap is belangrijk voor het opbouwen of verbeteren van de conditie. "Dat kan vervolgens een gunstig effect hebben op de bevalling. Daarnaast draait het ook om de preventie van klachten bij zwangerschap, zoals diabetes en/of hoge bloeddruk. Het risico hierop wordt verlaagd. Je kunt niet voorkomen, maar het bewegen heeft daar wel een positieve invloed op."De les vindt wekelijks plaats op donderdag van 20.00 tot 21.00 uur. "Een deel daarvan is gereserveerd voor voorlichting over bewegen tijdens de zwangerschap. Vervolgens gaan de deelnemers het water in voor een warming-up en oefeningen, waaronder conditie- en krachtoefeningen. Daarna volgt ontspanning, ook heel belangrijk tijdens de zwangerschap. Hierbij moet je dan denken aan drijven en rustig zwemmen."

Vanaf de twaalfde week van de zwangerschap kan er meegedaan worden. "We werken niet met een abonnement, maar met een 10-badenkaart. Als het om wat voor reden dan ook een keer niet uitkomt, kan de les kosteloos overgeslagen worden."Het leuke aan de lessen is volgens Ten Brinke het bewegen in groepsverband, hierdoor is er een extra motivatie. "Daarnaast is het een gewichtloze sport, waardoor er weinig belasting is voor de spieren en gewrichten." Voor vrouwen met bekkenklachten is het heel goed om te bewegen. Daar is Inge ten Brinke als fysiotherapeute en master bekkenfysiotherapeut i.o. ook in gespecialiseerd. "Bij de lessen is meer begeleiding dan bij het zwemmen op eigen initiatief. Het gaat ook om verantwoord bewegen tijdens de zwangerschap en goede voorlichting."

Proefles
Locatie van de lessen zwangerschapszwemmen is het Fletcher Hotel in Rijssen. De eerste les is op 4 oktober, dit is eveneens een gratis proefles. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden bij Inge ten Brinke via telefoonnummer 0548-517956 of via info@fysiozorg.nl. Daarnaast kan er ook via Whatsapp meer informatie gekregen worden op nummer 06-22539210.
Kijk voor meer informatie op de website van Jansen Fysiozorg.

Meer berichten