"Het is niet iets dat je er zomaar bij doet," zegt Chantal. "Als ik met zes kinderen ergens heen ga ben ik steeds aan het tellen of ze er allemaal nog zijn."
"Het is niet iets dat je er zomaar bij doet," zegt Chantal. "Als ik met zes kinderen ergens heen ga ben ik steeds aan het tellen of ze er allemaal nog zijn." (Foto: )

Gastouder Chantal: elke dag is een feestje

  Zakelijk

RIJSSEN/HOLTEN - Op een zonnige ochtend zitten we in het huis van gastouder Chantal Kamphuis met een dampende kop koffie om de tafel. Joyce Kiela en haar dochter Maaike van 2 vertellen over hun ervaringen met gastouders. Chantal op haar beurt geeft een kijkje in het leven van een gastouder. Sinds januari van dit jaar ontvangt zij drie dagen per week maximaal zes kinderen per dag.

"Iedere dag is anders", zegt Chantal. "En dat maakt dit werk zo ontzettend leuk. Als ze in de ochtend binnenkomen, dan laat ik ze eerst even hun gang gaan. Ik maak met iedereen een praatje. Als ze op hun gemak zijn, dan gaan ze vanzelf spelen. Ik zorg wel altijd dat we iets actiefs gaan doen. Zo ga ik graag naar de kinderboerderij of naar het bos. De fontein op de Smidsbelt in het centrum van Holten is bij warm weer ook altijd een succes. Als het minder goed weer is, ga ik samen met de kinderen knutselen of spelletjes doen."

Chantal heeft SPW gedaan en heeft via het Gastouderbureau van ViaVie Welzijn de aanvullende cursussen gedaan. "Dat is allemaal goed geregeld", vertelt Chantal. "Ik heb mijn kinder-EHBO via het Gastouderbureau gehaald en twee keer per jaar regelen zij speciale bijscholingsdagen. Zij zorgen dat je als gastouder 'up-to-date' blijft en kennen de regels en voorwaarden waaraan het huis moet voldoen van A tot Z. Ik laat me dan ook graag door hen adviseren." Chantal koos dus bewust voor een professioneel bemiddelingsbureau. "Zij maken op een goede manier de matches tussen ouders en gastouders. Dat vind ik prettig. Bovendien doen zij ook de administratie en zorgen zij ervoor dat ik aan alle voorwaarden voldoe. Dat is belangrijk in dit werk. De ouders die hun kind bij mij brengen, moeten er zeker van zijn dat alles in orde is."

Huiselijke omgeving

Joyce Kiela heeft destijds ook bewust gekozen voor opvang bij een gastouder via een bureau. "Toen ik zwanger was van Maaike wist ik al dat ik mijn kind in een huiselijke omgeving wilde brengen als ik aan het werk ben. Het is kleinschalig, dus krijgt je kind genoeg aandacht. Ik heb geen ouders die om de hoek wonen, dus koos ik voor een gastoudergezin via het Gastouderbureau van ViaVie Welzijn. Dat bevalt nog steeds goed. Bij het eerste kennismakingsgesprek klikte het meteen. Maaike heeft het er naar haar zin. Dat merk ik aan alles. En als mijn vaste gastouder met vakantie is, dan gaat ze naar Chantal. Ook bij haar vindt ze het erg leuk. Vooral het spelen met de wat grotere kinderen van Chantal vindt ze erg leuk. Daar vertelt ze veel over."

Chantal geniet van de opvang van de kinderen in haar eigen huis en heeft alles tiptop in orde. In de hal hangt zelfs een groot krijtbord waar de kinderen zich heerlijk creatief met krijtjes kunnen uitleven. In de tuin is ook genoeg te beleven met schommels en andere speeltoestellen. "Ik geniet enorm van de dagen dat de kinderen er zijn", laat ze enthousiast weten. "Ik luister met plezier naar hun verhalen. Kinderen zijn zo puur en eerlijk."

"Het is wel verantwoordelijk werk", benadrukt ze. "Het is niet iets dat je er zomaar bij doet. Als ik met zes kinderen naar het bos fiets of als ze aan het spelen zijn op de Smidsbelt ben ik steeds aan het tellen of ze er allemaal nog zijn", voegt ze er lachend aan toe.

Meer berichten