De Agrifair begint op vrijdag met het onderdeel fokveedag. Foto: Lenneke Lingmont / Tubantia.
De Agrifair begint op vrijdag met het onderdeel fokveedag. Foto: Lenneke Lingmont / Tubantia. (Foto: Lenneke Lingmont / Tubantia (Datum foto: 07-08-2015))

'Verbinding tussen groepen'

  Toerisme

door Jolien van Gaalen

WIERDEN - De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang: eind augustus vindt de Agrifair plaats op het terrein aan de Sluizendijk 2 in Wierden. "Dit evenement zorgt voor verbinding tussen burgerij en platteland," vertelt bestuurslid Herma ter Keurs. "Daarnaast hebben we voor zowel jong als oud wat te bieden."

"Er is een leuke sfeer, voor het hele gezin is er genoeg te doen. Op vrijdag is alles pais en vree met onder meer de zomermarkt en de fokveedag. Een dag later is er precies het tegenovergestelde met trekkerslep en autorodeo, dat zijn totaal andere onderdelen."Voor kinderen zijn er onder meer springkussens, trampolines, een skelterbaan, draaimolen en legowedstrijden.

De opening is op vrijdag 24 augustus. "Dat doen we altijd op een ludieke manier. Vaak is hierbij het college van B en W aanwezig." Ook de revue Wierden geet vedan weet de aandacht te trekken. "Dit willen de mensen vaak niet missen." Kaarten hiervoor kosten 7 euro. Deze zijn verkrijgbaar bij H. Hammers via het nummer 0546 - 576026, Reterink of via de website. Ook vogelschieten valt in de smaak bij bezoekers. "Hierbij draait het met name de gezelligheid en het samen vieren van het resultaat, ongeacht wie de wedstrijd wint."

Rijssens tintje
Dit keer heeft  Agrifair een Rijssens tintje. Op vrijdag 24 augustus kunnen bezoekers genieten van muziek in de tent. Hierbij zijn optredens van de Tukkerladies uit Rijssen en shantykoor de Schuytenvaerders uit Tubbergen.

Verhuizing
Dit is de zesde editie van de Agrifair op het terrein aan de Sluizendijk. "De verhuizing naar het nieuwe terrein was destijds wel spannend. Het is wat verder weg van het dorp, maar gelukkig weten mensen het terrein goed te vinden," vertelt Herma ter Keurs. "Het terrein ligt naast de grote weg tussen Wierden en Enter. Er zijn voldoende parkeerplaatsen, het is goed toegankelijk en de natuurlijke aankleding met genoeg bomen vind ik mooi."

Bezoekers
Over het aantal bezoekers heeft de organisatie ook niet te klagen. "We tellen niet de koppen, maar ik heb de indruk dat er ongeveer 7000 bezoekers zijn gedurende de Agrifair. De afgelopen jaren hebben we geluk gehad met het weer met slechts een enkele keer regen. Mooi weer zorgt voor meer bezoekers. Qua bezoekersaantallen hebben we het op deze locatie beter voor elkaar dan bij de Stegeboerseweg."Tegelijkertijd vormen de vele bezoekers ook een uitdaging. "Het is belangrijk om alles vlot te laten lopen bij de kassa, bij muntverkoop en bij de horeca, maar ook dat de activiteiten lekker achter elkaar doorlopen."

De bezoekers komen uit Wierden, Enter, Rijssen en Almelo. Voor onderdelen als de autorodeo en de trekkerslep komen mensen van nog verder weg. "Dit zijn dan bijvoorbeeld liefhebbers die naar alle wedstrijden toe gaan of deelnemers als ze nog punten moeten halen en deze wedstrijd hen wel goed past."

"Naar de revue Wierden geet vedan komen ook mensen uit plaatsen als Den Ham, Sint Isidorushoeve, Denekamp en Apeldoorn. Dat zijn de plaatsnamen die ik vaak hoor."

Vrijwilligers
Een evenement als de Agrifair staat met hulp van vrijwilligers. "We hebben een poule van ongeveer 150 vrijwilligers, omdat het evenement in de vakantieperiode plaatsvindt. Er zijn altijd wel wat mensen die dan op vakantie zijn of vakantiewerk hebben. Aan de andere kant zijn er mensen die speciaal een week vrij nemen van het werk omdat ze alles van de Agrifair willen meemaken."

Ter Keurs vertelt dat er ook wel eens kinderen van tien jaar zijn die willen helpen. "Dat moedigen wij ook aan, maar dit gebeurt altijd onder begeleiding van een volwassene. Zij kunnen dan helpen bij bijvoorbeeld de legowedstrijden. Als bezoekende kinderen zien dat er al iemand aan het spelen is, haalt dat hen over om ook mee te doen. We hebben nu ook volwassenen die als kind begonnen zijn als stempelaartje bij de kassa en nu nog meedraaien."

Flexibel
Soms melden mensen zich nog aan als vrijwilliger een week voordat de Agrifair begint. "Het leuke aan dit vrijwilligerswerk is dat je meteen in de groep wordt opgenomen. Het is een gezellige club. Ook zorgen we ervoor dat vrijwilligers niet de hele dag hetzelfde werk doen. In overleg worden werkzaamheden en uren afgesproken. Mensen kunnen aangeven wat ze graag willen doen bij de Agrifair. Daarnaast zijn we flexibel en houden we rekening met de mogelijkheden van de vrijwilligers. Wel geldt hierbij: afspraak is afspraak."

Voorbereiding
"Na afloop van de Agrifair gaan we eigenlijk gelijk van start met de volgende editie. Dat begint met de evaluatie: hebben we het op financieel vlak gered en welke verbeterpunten zijn er voor volgend jaar? Tijdens de Agrifair zien we ook al wat wel of niet werkt." Uiteraard kunnen ook de vrijwilligers hun zegje doen. "Dat gebeurt op de vrijwilligersavond, waarbij iedereen bedankt wordt voor hun inzet. Tijdens die bijeenkomst wordt dan ook de hele Agrifair besproken en doorgenomen."

Programma
Kijk voor meer informatie over de Agrifair en het hele programma op de website.

Meer berichten