De route gaat onder meer over de Rijsserberg. Foto: André Lankamp.
De route gaat onder meer over de Rijsserberg. Foto: André Lankamp. (Foto: André Lankamp)

'Je wordt op de proef gesteld'

  Sport

door AV Rijssen

RIJSSEN - Trailrunners kunnen in oktober hun hart ophalen bij de eerste editie van de Brekeldrunners Trail. Deze vindt plaats op zaterdag 6 oktober.

"Voor degenen die niet weten wat een trailrun is: een trail wordt gelopen op zoveel mogelijk onverharde paden door onder meer bossen of weilanden," vertelt een woordvoerder. "Het verschil met een crossloop of bosloop is dat het gaat om een wat langere afstand. Er is daarom ook geen sprake van een afgesloten parcours maar van een gemarkeerde route door de natuur. Trailrunning kan worden gezien als een prestatietocht waarbij je zowel fysiek als mentaal op de proef wordt gesteld. Het wedstrijdkarakter is daardoor wat minder, elke gefinishte deelnemer is in beginsel een winnaar. De deelnemers gaat het om sport, gezelligheid en vooral natuurbeleving."

AV Rijssen heeft twee routes uitgestippeld. Deelnemers hebben de keuze uit een afstand van 13 of 25 kilometer. Start en finish zijn op atletiekbaan van AV Rijssen. Sportievelingen voor de 25 kilometer beginnen om 13.00 uur, gevolgd door de deelnemers aan de 13 kilometer om 13.30 uur. De kosten bedragen 10 euro voor de 13 kilometer en 15 euro voor de 25 kilometer.

"De route van dertien kilometer is uitermate geschikt voor iedereen die kennis wil maken met trailrun," aldus de woordvoerder. "Bij een trialrun gaat het vooral om genieten." De tocht van 13 kilometer wordt volledig door de Rijssense bossen gelopen waarbij bekende plekken worden gepasseerd zoals de Rijsserberg, de tweede heide en de Borkeld. "Wat deze route bijzonder maakt is dat het langs een van de weinige overgebleven jeneverbesgebieden loopt. Verder heeft het parcours veel single tracks die onder andere over het mountainbikeparcours lopen. Dit maakt het parcours uitdagend door mooi aangelegde bochten maar ook de nodige hoogteverschillen moeten worden overwonnen."

Friezenberg
De route van 25 kilometer verlaat ongeveer halverwege het parcours van de 13 kilometer en steekt de weg over naar het Markelose gedeelte van de Borkeld. Hier is een verzorgingspost ingericht voor de deelnemers. Vervolgens voert de route langs heidevelden, over een vlonderpad, tussen de Schotse hooglanders door en langs grafheuvels. Natuurlijk mag de Friezenberg niet ontbreken."Daarna wordt de route van de 13 kilometer weer gevolgd om uiteindelijk bij de atletiekbaan te finishen. Ook hier is een verzorgingspost ingericht voor alle hardlopers. De routes zijn volledig uitgepijld met bordjes en lintjes in de bomen. De route is via de site ook te downloaden zodat deze op smartwatches kan worden geïmporteerd.

De voorinschrijving is inmiddels geopend. Dit kan tot en met zaterdag 29 september via de website. Na-inschrijving is mogelijk tot een uur voor de start. De extra kosten hiervoor bedragen 2 euro per afstand.

Meer berichten