Schaakbord/stukken
Schaakbord/stukken (Foto: Pixabay.com)

Online-team Schaakclub Rijssen kampioen

  Sport

Rijssen - In verband met de wereldwijde pandemie kan de wekelijkse clubavond van de Schaakclub Rijssen al maanden geen doorgang vinden. Online schaken kan gelukkig wel natuurlijk en individueel wordt dat op verschillende websites dan ook veelvuldig gedaan. Met tegenstanders uit de hele wereld en allerlei speeltempo’s zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.

Voor clubteams organiseerde de K.N.S.B., de landelijke schaakbond, in de maanden december t/m februari een online-competitie. En ook de Schaakclub Rijssen schreef hiervoor een team in.

Er werd geschaakt op 5 zaterdagmiddagen. Een team bestond uit 5 spelers, maar per ronde mochten er wel andere schakers worden opgesteld. In elke ronde speelde men 2 partijen (1x wit, 1x zwart) tegen dezelfde tegenstander. Het speeltempo was vastgesteld op 10 minuten per persoon per partij + 2 seconden voor elk zet.

Rijssen was ingedeeld in de 6e klasse A met de volgende 8 tegenstanders: De Volewijckers (Amsterdam), Woerden 2, Barendrecht, Spijkenisse 2, De Vughtse Toren, EGS 2 (Goirle), Zukertort Amstelveen 2 en Magnus Anna Paulowna Combinatie 3.

Op 19 december stonden de 1e 2 rondes op het programma en vanaf het begin zou duidelijk worden dat de Rijssenaren grootse plannen hadden. De reserves van zowel Woerden als Zukertort Amstelveen werden met resp. 5,5-4,5 en 6,5-3,5 verslagen. Derhalve een goed begin en gelijk koploper.

In ronde 3 (16 januari) was de op papier grootste concurrent de tegenstander, De Volewijckers uit Amsterdam. In de praktijk bleek dit gevaar mee te vallen, de 7,5-2,5-overwinning liet weinig ruimte voor twijfel. En ook in de aansluitende 4e ronde gunden de Rijssenaren de opponent, Magnus Anna Paulowna Combinatie 3 weinig kansen op een positief resultaat: 7,5-2,5. De koppositie was hiermee flink verstevigd.

2 weken later werden ronde 5 en 6 gespeeld. En nu zouden achtereenvolgens Barendrecht en Spijkenisse 2 het slachtoffer worden van de Rijssense dadendrang. Wederom 2 overwinningen, te weten 6,5-3,5 en 6-4. Met een maximale score lag het kampioenschap nu binnen handbereik.

Op zaterdag 13 februari moest het gebeuren, in ronde 7 en 8 namen de Rijssenaren weer plaats achter de laptop om aan te treden tegen resp. EGS 2 en De Vughtse Toren. In beide rondes werd al snel duidelijk dat het niet mis zou gaan: beide tegenstanders werden met de maximale 10-0-nederlaag “naar huis gestuurd’.

En hiermee mochten de Rijssenaren zich kampioen noemen van de 6e klasse A. Want in de 9e en laatste ronde (27 februari) was Rijssen vrij, maar kon vanwege de maximale score van 16 punten niet meer achterhaald worden door de concurrentie. En de door de K.N.S.B. beschikbare gestelde prijs, een digitale schaakklok, is voor de Schaakclub Rijssen. Namens Rijssen zorgden de volgende schakers voor deze fraaie prestatie. Martijn van den Belt, Jan Brinkman, Diederick Haase, Max Hoekstra, Arjen Kruimer, Matthias Kruimer (teamleider), Jan-Geert Meulenkolk, Maarten Meulenkolk en Jan Willem Timmerman.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden