Jan Noeverman
Jan Noeverman (Foto: )
Muskathjan

Opstaan voor recht

  Nieuwsflits

“De Muskathlon is een ultieme uitdaging op een extreme locatie waarbij deelnemers significante bedragen ophalen in de strijd tegen onrecht.”

Met deze woorden wordt de Muskathlon beschreven op de website van de 4de Musketier. De Muskathlon biedt dus een mogelijkheid om op te staan voor recht. Dat zijn grote woorden waar ik moeite mee heb als ik het op mijzelf betrek. Het klinkt mij wat te activistisch in de oren. Sta ik echt op tegen onrecht? Maakt wat ik doe echt verschil?

Of het nu gaat om kinderen in armoede, vervolgde christenen, kinderen in de kampen van Lesbos, de berooide bewoners van Beiroet, slachtoffers van (oorlogs)geweld of discriminatie, mensen die getroffen worden door corona of andere levensbedreigende ziekten, eenzaamheid, verlies aan biodiversiteit: wat is er veel onrecht in de wereld. Als ik eerlijk ben, gaat veel van dat onrecht grotendeels aan mij voorbij. Het raakt mij vaak niet echt. Ik sta er niet echt bij stil. Ik verdiep mij niet in de individuele verhalen achter deze algemene vormen van onrecht, in de mensen die schuilgaan achter deze tragedies…

Op dat punt maakt de Muskathlon echt verschil. De 4de Musketier wil deelnemers aan de Muskathlon bewust maken van de aard en de uitdaging van onrecht. Zij werkt daarvoor samen met Compassion en Open Doors, twee organisaties die elk op een ander gebied van gerechtigheid actief zijn. Compassion is erop gericht kinderen in Jezus’ Naam te bevrijden van armoede, Open Doors aan de ondersteuning van de vervolgde kerk. Ik kan niet anders concluderen dan dat de voorbereiding op de Muskathlon in Zuid-Korea mij de afgelopen anderhalf jaar veel bewuster heeft gemaakt van het onrecht dat vervolgde christenen in Noord-Korea wordt aangedaan. Meer en meer besef ik dat ik de vrijheid heb om in hun plaats het onrecht aan de kaak te stellen. Daarom ga ik door met aandacht vragen voor de vervolgde kerk. Ook nu de Muskathlon naar Zuid-Korea weer een jaar is verplaatst. Daarom doe ik op zaterdag 29 augustus mee aan de Muskathlon@home en ga ik vanuit huis een marathon lopen. Het zet mij voortdurend stil bij het onrecht waarmee vervolgde christenen in Noord-Korea dagelijks te maken hebben. Het is een heel klein stapje op weg naar gerechtigheid, maar het is een begin.

Help mee om verschil te maken. Laat het onrecht u raken. Sta een moment stil bij de vervolgde kerk door op zaterdag 29 augustus ook zelf in beweging te komen. Steun de vervolgde christenen in Noord-Korea met een kleine gift aan mijn Muskathlon (ga daarvoor naar muskathlon.com en zoek bij deelnemers naar Jan Noeverman) en ga vervolgens op 29 augustus 2020 ook een stukje wandelen, fietsen, hardlopen, zwemmen voor de vervolgde kerk. Gewoon vanuit huis, op een zelfgekozen tijdstip en route. Het biedt u, jou en mij een mogelijkheid om samen op te staan voor recht!

Jan Noeverman doet in oktober 2021 mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea. 

Meer berichten