Burgemeester Hofland opende 6 maart de expositie en kort daarna ging alles voor maanden op slot. (Foto: Jan Joost)
Burgemeester Hofland opende 6 maart de expositie en kort daarna ging alles voor maanden op slot. (Foto: Jan Joost) (Foto: Jan Joost )

Expositie 75 jaar Bevrijding verlengd

  Nieuwsflits

De leerlingenexpositie rond het thema 75 jaar Bevrijding in het Rijssens Museum is verlengd tot en met zaterdag 12 september. Exposanten en hun ouders, grootouders, vrienden en bekenden mogen de expositie gratis bekijken.

Rijssens Museum

RIJSSEN – De Bevrijdingsexpositie is samengesteld uit kunstvoorwerpen die zijn gemaakt door leerlingen van de drie scholen voor voortgezet onderwijs in Rijssen: Pius X College, scholengemeenschap Reggesteyn en scholengemeenschap Jacobus Fruytier. Ook volwassenen uit de achterban van het Rijssens Museum leverden kunstwerken aan, evenals verzamelaars van bijzondere oorlogsvoorwerpen Henk Olthof en zijn kleinzoon Thijs.

Corona

De expositie werd vrijdag 6 maart onder grote publieke belangstelling geopend door burgemeester Arco Hofland door het onthullen van het protestkanon tegen het oorlogsgeweld in de hal van kasteel de Oosterhof. De week erna ging alles op slot vanwege de coronamaatregelen.

Aan de expositie ging ruim een jaar voorbereiding vooraf door de museumvrijwilligers, docenten en leerlingen van het Rijssense voortgezet onderwijs. Nadat alles door het hele Rijssense Museum op zijn plek was gezet en gehangen, mocht het publiek niet meer komen. “Een oervervelende situatie die we een beetje hebben opgelost door de creaties op Facebook te zetten,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. “Maar dat is natuurlijk niet je eerste doel. De kunstvoorwerpen zijn gemaakt om in het echt en van dichtbij te bekijken.”

Verlengen

Onze werkgroep wisselexposities heeft zich over de kwestie gebogen. “Het eerste wat we konden doen was het verlengen van de expositie. Nu de musea weer open mogen, kunnen leerlingen en hun bekenden nog komen kijken tijdens en na de zomervakantie. Dat is al iets. Alle anderen mogelijkheden, bijvoorbeeld een herhaling volgend jaar, geven allemaal grote bezwaren,” aldus Dannenberg, “Wat te maken heeft met de dynamiek van het onderwijsveld.”

“We zijn enorm afhankelijk geweest van de medewerking van de docenten. Zij hebben het thema 75 jaar Bevrijding/75 jaar Vrede met hun klassen behandeld en de kunstwerken zijn onder hun begeleiding in de lessen gemaakt. De docenten kennen hun leerlingen en weten wat ze kunnen. Maar volgend schooljaar hebben ze te maken met een nieuwe lichting leerlingen.”

Onderwijsveld

Het zo maar een jaar opschuiven van zo’n expositie met dezelfde inzet van het personeel kun je niet zo maar van het onderwijsveld vragen. “Bovendien zijn ook de leerlingen weer een jaar ouder en vragen andere omstandigheden hun aandacht.” De vitrines met kleine maar bijzondere oorlogsvoorwerpen van de heren Olthof kunnen volgend jaar wél weer getoond worden. “Zeker ook in combinatie met een mooie lezing waartoe beide heren bereid waren,” aldus Dannenberg. “Maar de huidige expositie kun je niet 1 op 1 uitstellen. Vandaar ook dat we de voorwerpen gaan fotograferen, zodat ze toch te zien zijn op de expositie 75 jaar +1 Bevrijding in het voorjaar van 2021. Of dat via een scherm gaat of een grote collage is onze werkgroep nog aan het uitzoeken.”

Reserveren niet verplicht

Vooraf reserveren mag nog altijd, maar is niet meer verplichtel. Wel moet de anderhalve meter afstand in acht worden genomen. De museumgids geeft een praktische eenrichtingsroute aan. Laatste informatie op www.rijssensmuseum.nl

Voor de bevrijdingsexpositie hebben leerlingen kunstvoorwerpen gemaakt die op een of andere manier te maken hebben met 75 jaar bevrijding of vrede. Er zijn kunstwerken die rechtstreeks gelinkt zijn aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, maar ook kunstwerken die aandacht vragen voor de onvrijheden die er op de wereld nog altijd zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden