Museum zoekt alle Kwintenbergs | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


RIJSSEN - De schilder Gerrit Kwintenberg geeft een tijdsbeeld. Hier de markt in 1966 op de plek waar nu het gemeentehuis staat.
RIJSSEN - De schilder Gerrit Kwintenberg geeft een tijdsbeeld. Hier de markt in 1966 op de plek waar nu het gemeentehuis staat. (Foto: Jan Joost)
Rijssens Museum

Museum zoekt alle Kwintenbergs

  Nieuwsflits

Het Rijssens Museum wil het oeuvre van de Rijssense kunstschilder Gerrit Kwintenberg volledig zichtbaar maken voor het publiek.

Door Rijssens Museum

RIJSSEN – Om te beoordelen of dit haalbaar is, wordt iedereen die een schilderij van Kwintenberg (1914-1975) heeft, gevraagd om het te laten fotograferen in het Koetshuis van het Rijssens Museum. Komen er genoeg aanmeldingen, dan zal een geschikte datum geprikt worden voor de fotografeersessie.

Succesvol
Het Rijssens Museum ondernam al eerder succesvolle pogingen om het oeuvre van bekende kunstenaars uit Rijssen en omgeving zo volledig mogelijk voor het publiek zichtbaar te maken. “Dat kan tegenwoordig met digitale middelen,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. “We maken hoge-resolutie-opnames van de kunstwerken en zetten die in onze Interactieve Kunst Galerij (IKG) zodat ze allemaal doorlopend te bewonderen zijn.”


Lampje
Inmiddels staat het werk van Fedor van Kregten al in de IKG. Eind vorig jaar gebeurde hetzelfde met het werk van Harry te Lintelo. “Fotograaf Henk van der Stouw maakte professionele opnames van de werken waarmee kunstbezitters naar het museum kwamen. Een doorslaand succes, want we hebben nu haarscherpe foto’s van de kunstwerken waarop je details ziet die je op het origineel als het ware met een lampje moet zoeken.”

Echt 
Het Rijssens Museum wil dezelfde procedure volgen bij het werk van Gerrit Kwintenberg. “Natuurlijk gaat er niets boven het echte schilderij. We zijn ook blij dat we in het museum ook een aantal werken van Kwintenberg hebben. Maar digitaal vertonen heeft als voordeel dat je geen grote ruimte nodig hebt om een complete collectie te laten zien. Bovendien kun je schilderijen laten zien die we niet bezitten, bijvoorbeeld die hele mooie Kwintenbergs van het gemeentehuis.”

Inzicht 
Een ander groot voordeel is volgens Dannenberg dat een substantiële hoeveelheid kunstwerken ook meer inzicht geeft in het leven en werk van de kunstenaar.
“Zet je het werk van Van Kregten op een rij, dan zie je zijn ontwikkeling én dat hij terecht de “Meester van de beesten” werd genoemd.”


Beweegreden
“Bekijk je alle kunstwerken van Te Lintelo in onze IKG, dan wordt duidelijk hoe veelzijdig Te Lintelo is geweest, maar ook wat voor mens hij was en wat zijn diepste beweegredenen waren. Zodra we weer publiek mogen ontvangen besteden we daar uitgebreid aandacht aan,” aldus Dannenberg.


Melden
Fotograaf Henk van der Stouw van Studio 81 is bereid gevonden ook de Kwintenbergs te fotograferen. “We roepen de Kwintenbergbezitters op zich bij ons te melden, zodat we een inschatting kunnen maken hoeveel tijd ermee gemoeid is voor de fotograaf. Als we dat weten, kunnen we een datum prikken en een tijdsindeling maken.”

“Bij Te Lintelo hebben we dat op een zaterdag gedaan en we stonden versteld van de aantallen. Inmiddels konden we ook al 3 Kwintenbergbezitters noteren.”

Gerrit Kwintenberg woonden in de Esstraat. In 1991 was er een expositie van zijn werk in de hal van vorige stadhuis op het Schild. De weduwe Kwintenberg had meer dan 100 werken beschikbaar gesteld aan de Oudheidkamer Riessen waaruit het Rijssens Museum is voortgekomen. Kwintenberg was een van de toonaangevende schilders in Rijssen.

Meld uw Kwintenberg aan

Wie een schilderij van Kwintenberg in bezit heeft en dat beschikbaar wil stellen om te laten fotograferen, kan dat melden hij het Rijssens Museum op e-mailadres info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Kwintenberg. Nadere info over een fotografeerdatum volgt.

hele collectie toont wat de kunstenaar bewogen heeft

Meer berichten