Klimaatinstallatie kasteel bijna gereed | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>De bijna voltooide luchtzakken aan het plafond van de Pauwenkamer in kasteel de Oosterhof. De TL-balken in dit voormalige kantoor van kraamzorgdirectrice zijn ook verwijderd. (Foto: Jan Joost)</p>

De bijna voltooide luchtzakken aan het plafond van de Pauwenkamer in kasteel de Oosterhof. De TL-balken in dit voormalige kantoor van kraamzorgdirectrice zijn ook verwijderd. (Foto: Jan Joost)

(Foto: Jan Joost)
Rijssens Museum

Klimaatinstallatie kasteel bijna gereed

  Nieuwsflits

De aanleg van de installatie voor het regelen van het binnenklimaat in kasteel de Oosterhof nadert de voltooiing.

RIJSSEN – In eerste instantie was het de bedoeling dat de installatie in de loop van december van het afgelopen jaar zou gaan draaien, maar deze planning is niet gehaald.

Luchtzakken
Oorzaak van de vertraging is dat de luchtzakken voor de plafonds in de museale ruimtes niet tijdig gereed zijn gekomen. Dit is maatwerk, want niet twee ruimtes in de historische havezate zijn hetzelfde. Mogelijk zijn na de nauwkeurige inmeting de maten niet correct op hun plaats gekomen bij de leverancier, want bij de montage bleken onderdelen niet naadloos aan te sluiten.

Herinrichting
Installateur TIB Lucht & Milieutechniek heeft besloten nieuwe onderdelen te laten maken, wat weer enkele weken vertraging oplevert. Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum vindt de vertraging bijzonder jammer, want daardoor loopt de herinrichting van het kasteel ook vertraging op.

“Verschillende ruimtes op de eerste verdieping van het kasteel moeten heringericht worden, maar omdat we eigenlijk in een constante verbouwingssituatie zitten, kan dat zijn beslag niet krijgen.

In de stadsgeschiedeniszaal staat bijvoorbeeld een bouwsteiger over de stadsmaquette en daarvoor moesten verschillende onderdelen gedemonteerd worden. Het voormalige stadhuis en de Schildschool staan nu op de plaats waar de nieuwe maquette van middeleeuws Rijssen moet komen te staan.”

Drama
Anderzijds wil Dannenberg er ook nog geen drama van maken. “Iedereen doet zijn best en het museum is wegens corona ook al weken gedwongen dicht voor het publiek. We hoeven ook geen bezoekers teleur te stellen. Maar aan de andere kant hadden we al die weken zonder publiek ook goed kunnen gebruiken voor de herinrichting.”

Schichtig 
Hoe lang het nog gaat duren voor de laatste onderdelen van de klimaatinstallatie worden gemonteerd is nu nog niet te zeggen. “We zijn een beetje schichtig geworden met het noemen van termijnen, want twee eerder genoemde tijdstippen bleken naderhand ook niet haalbaar. Maar laten we het erop houden dat het nu een kwestie van enkele weken is dat de installatie gaat draaien,” aldus Dannenberg.


Ontsierend
De hoofdinstallatie van globaal tien bij drie meter is, na gedegen onderzoek, geplaatst op de kasteelzolder. Andere mogelijkheden waren er niet. “Het is een forse constructie die in feite een ontsierende blikvanger zou worden in een historisch bouwwerk als de havezate. De zolder loopt de minste visuele schade op. Als alles gereed is, kan de kasteelzolder zelfs door slimme herinrichting er weer bijna als voorheen uit komen te zien.”


Opdrachtgever
De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van Stichting Havezate de Oosterhof die het terrein binnen de eerste gracht en de gebouwen beheert en verhuurt.

Bij het aanbrengen van de klimaatinstallatie is bouwbedrijf Ter Steege betrokken, installatiebedrijf F.I.T. en TIB Lucht & Milieutechniek.

Binnen de Rijssense Musea worden volop plannen ontwikkeld voor een mogelijk nieuw publieksseizoen. Op het programma staan onder andere de hervertoning van de film Riessen in ‘n Kiekerd 1, de
beeldpresenatie over de bevrijding van Rijssen, maar ook een boeiende lezing over Dionysius, de beschermheilige van de rk-kerk door dr. N. Lettinck uit Amsterdam.

Steun de Rijssense Musea

Steun de Rijssense Musea door vriend te worden voor minimaal 25 euro per jaar. Met de vriendenpas is toegang tot de musea vrij en krijgt u 4 keer per jaar gratis de Havezate Kroniek in huis. Opgeven kan heel gemakkelijk per e-mail op vrienden@rijssensmuseum.nl

Meer berichten