Kroniek over eerste muziekwinkel | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>De winkel van Ilbrink op de hoek Bouwstraat-Elsenerstraat omstreeks 1935. (Foto: Rijssens Museum)</p>

De winkel van Ilbrink op de hoek Bouwstraat-Elsenerstraat omstreeks 1935. (Foto: Rijssens Museum)

(Foto: )
Rijssens Museum

Kroniek over eerste muziekwinkel

  Nieuwsflits

De eerste muziekwinkel die Rijssen ooit heeft gehad stond aan Oosterhofweg 31.

Rijssens Museum

RIJSSEN – Eigenaar was Rein Ilbrink, wiens ouderlijk huis stond op de hoek Bouwstraat-Elsenerstraat. Het openingsverhaal van de nieuwste Havezate Kroniek gaat over deze Rein Ilbrink en het is geschreven door Wim Vlogtman.

Westerkerk
Vlogtman vertelt dat Ilbrink de vaste organist was van de Westerkerk en dat vervolgens 30 jaar lang bleef. Ilbrink bespeelde daarnaast ook het orgel van de Schildkerk bij trouwpartijen en was hij organist bij de Nederlandse Protestantenbond.

Oosterhofweg 31
Naast kerkorganist gaf Ilbrink orgelles, maar ook op diverse andere muziekinstrumenten. Na in de oorlog ondergedoken te zijn geweest, huurde Ilbrink het pand Oosterhofweg 31, dat er nog altijd staat. Later was er ook de naaimachinezaak van Van den Houten in gevestigd. Op de hoek stond de Sparwinkel van Dannenberg (de Kapelle). Respectvol doet Vlogtman uit de doeken hoe Rein Ilbrink en zijn gezin met de muziek als bestaansmiddel het hoofd boven water wist te houden.

Gerrit Kraa
Verder in de Kroniek een verhaal van Gerrit Kraa hoe de jeugd uit Zuna vroeger de School met den Bijbel in Notter bezocht toen er nog geen schoolbussen waren. Conservator Jan van de Maat legt uit hoe het personeelsblad Het Anker van jutegigant Ter Horst aan zijn naam kwam.


Brandweer
Henk van den Noort schrijft over de ontwikkeling van de brandweerkazerne aan de Molenstalweg. Bij zijn verhaal staat een mooie groepsfoto van het korps uit 2006 met vele bekende gezichten.


Holtentorensweg 
Gerard Voortman brengt een bespiegeling over de Holtentorensweg en omgeving met vele bekende namen een gezichten.

Centrale figuur in deze nostalgische terugblik op de jaren zestig is Hendrik Meenks (Kap-Dieks) die, zittend bij het raam, op een sprekende foto bij het verhaal staat afgebeeld.

Naar aanleiding van een aantal niet eerder gepubliceerde foto’s van Werner ten Cate is een artikel opgenomen over de ontwikkeling van de Rijssense Drukkerij Ten Cate, waarin verderop ook de namen opduiken van Frits en Wollie Krommendijk-Dorenbos, Van der Stouw en Arend Nijsink.


Kozakken 
Dinant Brinks vervolgt zijn serie uit de historische VVV-uitgave uit 1949. Naar aanleiding hiervan een achtergrondverhaal over een typisch Rijssense gebaksoort, de kozak.

Tenminste, voor zover deze lekkernij typisch Rijssens is. In de rubriek Aandere tieden komen bakkerij Immink aan de Haarstraat voorbij en Gerrit Harbers (Bleendn Goait) die aan Holterstraatweg 31 woonde en op de Haarstraat geen onbekende was.


Han Pape 
In dit laatste nummer van 2020 een gevoelvol portret van de onlangs overleden ondernemer Bertus Heutink. Het geschreven portret is gemaakt door een man die Bertus goed gekend heeft en als geen ander kan schrijven: hoofdredacteur Han Pape van de Twentse opiniewebsite De Roskam.

Pape schildert Heutink op zijn eigen onnavolgbare wijze.

In de nieuwste Kroniek een verhaal over de mezoeza in het museum. Oud-huisarts Koos van der Burgh verzorgt een achtergrondverhaal bij de stadsmaquette op de Bevervoorde waarvan nu ook een replica gemaakt is. Bosjaagr Ben Plomp vertelt een vermakelijk verhaal over de inzet van speurhonden. In de dialectrubriek gaat het over “keukeln” en “maskop”.

Kroniek gratis voor vrienden

De Kroniek is te koop in de boekhandel en is gratis voor Vrienden van het Rijssens Museum. Wordt dit jaar nog vriend voor 25 euro en u krijgt dit nummer gratis. Aanmelden kan op vrienden@rijssensmuseum.nl , aan de museumbalie of telefonisch 0548 - 514261

Meer berichten