Kerstsfeer | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>Jan Noeverman</p>

Jan Noeverman

(Foto:)
Muskathjan

Kerstsfeer

  Nieuwsflits

Het is bijna Kerstfeest. Vorig jaar ging ik het weekend voor Kerst met mijn dochter naar Londen. Toen we in Rotterdam op de HSL naar Londen wachtten, verbaasden wij ons over de drukte op het perron. Pas onderweg werd ons uit gesprekken duidelijk dat heel veel Nederlanders het laatste weekend voor Kerst naar Londen reizen. Londen bleek bekend te staan als dé stad om kerstinkopen te doen. Wisten wij veel!

Op zondag bezochten we een kerkdienst in het centrum van Londen. De voorganger sprak eerst over het kerstgevoel, de kerstsfeer in de stad. Londenaren vragen voortdurend aan elkaar: "Do you feel Christmassy?" In het Nederlands zouden we zeggen: "Ben jij al in de kerstsfeer?" De winkelstraten zijn versierd met lichtjes, overal hoor je kerstliedjes en veel mensen lopen met tassen vol spullen. Mensen maken zich dagen van tevoren druk over de perfecte kerstmaaltijd voor hun gasten.

Vervolgens sprak hij vanuit Filippenzen 2:5-11 over de kern van Kerst. Kerstfeest is het feest waarbij we de geboorte van Jezus, de Zoon van God, herdenken. We worden opgeroepen te leven zoals Christus leefde. Hij was God, maar heeft Zichzelf leeggemaakt door al Zijn rechten af te leggen en een slaaf te worden, een mens zoals wij. Hij heeft Zichzelf vernederd en heeft Zijn leven in gehoorzaamheid aan het kruis gegeven. Deze Christus is door de Vader verhoogd. Zo toont God Zijn liefde voor mensen. Jezus Christus kwam naar deze wereld voor het kruis en om Zijn liefde met ons te delen. Door Hem ontvangen wij overstromende liefde. We krijgen teveel, waardoor we Zijn liefde aan anderen kunnen doorgeven. Zo worden we opgeroepen te leven vanuit Zijn liefde, wat het ons ook kost. Hij eindigde met te zeggen dat het bij Kerst dus niet gaat om de perfecte maaltijd of het perfecte gezelschap. Het gaat om het delen in en uit de overstromende liefde van Christus.

Ik moest daaraan terugdenken de afgelopen week. Dit jaar zal het Kerstfeest voor velen van ons anders zijn dan in andere jaren vanwege de vele beperkingen. Met de hele familie of vriendenkring bij elkaar komen zal dit jaar niet kunnen. Lekker eten kan nog steeds, maar zonder familieleden of vrienden aan tafel om het eten mee te delen is dat toch minder leuk. De kerken zullen dit jaar met Kerst relatief leeg blijven. Tegelijkertijd moest ik denken aan de vervolgde christenen in Noord-Korea. Voor hen en miljoenen vervolgde christenen zal Kerst dit jaar hetzelfde zijn zoals in andere jaren. In eenzaamheid, zonder familie, zonder feestmaaltijden, zonder kerkdiensten. In tijden van honger, armoede en voortdurende angst dat agenten binnenvallen. Toch vieren zij echt Kerst. Omdat de liefde van Christus sterker is dan welke bedreiging dan ook. Zo verspreiden zij de boodschap van Kerst dat het Licht in de wereld is gekomen om de duisternis te verdrijven. Ben ik, bent u, al in die kerstsfeer?

Jan Noeverman doet in oktober 2021 mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea.

Muskathjan

Meer berichten