Museum verlangt naar publiek | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>De Werkgroepleden Beeldpresentaties van links naar rechts Johan Koster, Gerrit ten Wolthuis, Jan van de Maat, Andr&eacute; van den Houten, Gerhard Baan en Johan Kettelarij. (Foto: Jan Joost)</p>

De Werkgroepleden Beeldpresentaties van links naar rechts Johan Koster, Gerrit ten Wolthuis, Jan van de Maat, André van den Houten, Gerhard Baan en Johan Kettelarij. (Foto: Jan Joost)

(Foto: Jan Joost)
Rijssens Museum

Museum verlangt naar publiek

  Nieuwsflits

Het Rijssens Museum snakt naar nieuwe presentatieavonden waarop weer publiek verwelkomd kan worden.

Rijssens Museum

RIJSSEN – Begin dit jaar werd met veel tamtam de expositie 75 jaar Vrede geopend en de beeldpresentatie “Rijssen en de Bevrijding” beleefde één voorstelling. Toen zette corona een streep door het programma.


Volgens Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum was er direct al veel belangstelling voor de beeldpresentatie over 75 jaar vrijheid. “Om het de mensen zo goed mogelijk naar de zin te maken, hadden we besloten om de Koffiehook niet overvol te laten lopen. In plaats daarvan hadden we op voorhand een hele serie avonden ingepland.”


Filmfragmenten
“Het publiek op de eerste avond genoot met volle teugen van de prachtige foto’s en filmfragmenten, maar daarna heeft er niemand er meer iets van mogen zien.”

Kiekerd
Daarnaast bleef ook de vraag aanhouden naar extra vertoningen van de film Riessen in ’n Kiekerd; een project van celliste Anne Knappstein, het Parkgebouw en de Werkgroep Beeldpresentaties. “Er zijn eind vorig jaar in december twee voorstellingen geweest in het Parkgebouw en die waren een doorslaand succes. We zijn dan ook direct gaan nadenken over mogelijkheden om aan de blijvende vraag te voldoen. We hadden daar vier extra avonden voor ingepland. Anne Knappstein en haar collega-musici waren zelfs bereid – als ze niet elders hoefden op te treden – om in ’n Koffiehook de film van live muziek te voorzien, maar ook dat is allemaal niet doorgegaan,” aldus Dannenberg.

Auditorium
Intussen was het nadenken over nieuwe onderwerpen voor de beeldpresentaties ook al begonnen. “Én er ligt nog materiaal voor zeker twee extra delen van Riessen in ’n Kiekerd. Je kunt wel zeggen dat zich zo langzamerhand een soort stuwmeer begint te vormen van zaken die we heel graag aan ons publiek willen laten zien,” zegt Dannenberg. “Te meer ook nu we het Koetshuis in gebruik hebben kunnen nemen. We maken nu het grote auditorium aan de voorkant gereed. Onze mensen brengen de wanden op kleur en er zijn twee grote schermen geïnstalleerd.” Volgens Dannenberg is in overleg met de specialisten van Connectium gekozen voor deze uitstekende oplossing.

Goed zicht
“Het nieuwe auditorium is ruim 20 vierkante meter groter dan de Koffiehook in het brandweermuseum. De zaal is meer breed dan diep en met twee grote schermen die zo hoog mogelijk hangen is er vanuit elke positie in de zaal een geweldig zicht op de beelden. Ook de kwaliteit van het geluid dat vanaf twee punten komt, is heel goed,” zegt Dannenberg.

Betere tijden
Wanneer het publiek weer in groten getale naar de Oosterhof mag komen is nog niet te overzien. “We hopen op betere tijden, want je wilt mooie dingen natuurlijk graag met anderen delen.” Zodra het auditorium gereed is wordt bekeken hoeveel mensen er op corona-afstand in zouden kunnen.
De kans dat er binnenkort weer groepen toegestaan worden is momenteel echter heel klein.

De Rijssense Musea zijn gevestigd in het Brandweermuseum, havezate De Oosterhof en het Koetshuis. In het Brandweermuseum zijn brandweervoorwerpen uit de hele wereld te zien. Het Brandweermuseum vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de brandbestrijding en maakt de noodzaak duidelijk van brandpreventie en brandveiligheid.

Veel vriendenvoordelen

Wie voor minimaal 25 euro per jaar vriend wordt van de Rijssense Musea heeft het hele jaar gratis toegang, krijgt vier keer per jaar gratis de Havezate Kroniek en korting op diverse activiteiten. Aanmelden kan per mail op vrienden@rijssensmuseum.nl

Meer berichten