Onverwachte marathon | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>Jan Noeverman</p>

Jan Noeverman

(Foto:)
Muskathjan

Onverwachte marathon

  Nieuwsflits

Op de laatste zaterdag van 2019 liep ik met een groep mannen van AV Rijssen de Mudsweattrail van station Ommen naar station Holten. Dit is een prachtige route van 39 kilometer, grotendeels onverhard, door bos en over de heide, met voor Nederlandse begrippen veel heuvels. De route gaat langs de Regge, over de Lemeler- en Archemerberg, de Hellendoornse berg en vervolgens vanaf Nijverdal via de Koningsbelt, de Sprengenberg en de Holterberg naar station Holten.

Enkele maanden geleden ontstond het plan om op de laatste zaterdag van november deze trail opnieuw te lopen. Dit keer met een grotere groep, waarbij er in drie groepjes gelopen zou worden. Een groepje dat de trailroute zou verlengen tot een mini-ultra van 50 kilometer, en twee groepjes die ‘gewoon’ de trailroute in twee verschillende tempo’s zouden gaan lopen.

De coronamaatregelen gooiden helaas roet in het eten. Sporten met een groep van meer dan 4 personen is niet toegestaan, ook niet in de buitenlucht. Dat maakte het gezamenlijk lopen van de trail onmogelijk. Toch wilden verschillende hardlopers de trail graag lopen. Op eigen initiatief gingen zij zaterdag op pad. Zelf zag ik het niet zo zitten. Sinds de uitbraak van corona in maart werk ik al volledig vanuit huis nu het hoger onderwijs online plaatsvindt. Hoewel dat niet altijd prettig is, merk ik dat het in de loop van de maanden voor mij wel steeds meer de norm geworden is. Als fysieke bijeenkomsten niet strikt noodzakelijk zijn, vermijd ik die zoveel mogelijk.

Ik had mij dus niet meer op de trail voorbereid. Toch begon het zaterdagochtend te kriebelen. Het laatste deel van de trail, tussen station Holten en de Koningsbelt, is voor mij bekend terrein. Het maakt vaak deel uit van mijn hardlooproute tijdens de wekelijkse lange duurloop op zaterdag. Ik besloot daarom zaterdag de traillopers vanuit Rijssen op dat stuk tegemoet te lopen en vervolgens te beslissen wat ik zou doen. Uiteindelijk ben ik met Ger, een van de lopers die zijn eerste ultrarun wilde lopen, mee teruggelopen richting station Holten en vervolgens via de Borkeld naar Rijssen. Zo liep ik onverwachts zelf mijn tweede marathon van dit jaar.

Met mijn conditie zit het dus wel goed. Oktober volgend jaar is nog ver weg, maar mijn lichaam raakt steeds meer gewend aan de langere afstanden. Ik geniet intussen van de lange duurlopen op zaterdag, de prachtige omgeving en vooral ook van de wisseling van de seizoenen die in de natuur op de Sallandse Heuvelrug en de Borkeld gedurende het jaar zo duidelijk zichtbaar wordt. Het herinnert mij voortdurend aan Gods zorg voor Zijn schepping naar Zijn belofte in Genesis 8:22: “Voortaan, al de dagen van de aarde, zullen zaaitijd en oogsttijd, koude en hitte, zomer en winter, dag en nacht niet ophouden.”

Jan Noeverman doet in oktober 2021 mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea.

Muskathjan

Meer berichten