'Sik, sik' | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>Jan Noeverman</p>

Jan Noeverman

(Foto:)
Muskathjan

'Sik, sik'

  Nieuwsflits

Tijdens een van de lange duurlopen in de Sallandse Heuvelrug zag ik pas de schaapskudde op de heide van de Sprengenberg. Een prachtig gezicht, schapen op de heide, en een belangrijk onderdeel van het heidebeheer van Natuurmonumenten in dit gebied.

Zo’n schaapskudde roept bij mij goede herinneringen op. Mijn opa had vroeger ook een kudde schapen die graasden op een groot stuk heide in de buurt van de boerderij in het Eerder Achterbroek bij Ommen. Als de schapen gevoerd moesten worden, stond opa bij het hek en riep een paar keer “Sik, Sik”. Uit alle richtingen kwamen de schapen vervolgens naar opa toelopen. Aan de horizon zag ik steeds meer schapen verschijnen die ook naar opa toekwamen. Dat opa bij het roepen tegelijkertijd ook een emmer met wat voer liet rammelen, zal vast ook geholpen hebben! Hoe dan ook, ik vond het altijd een prachtig en indrukwekkend moment.

Al deze gedachten kwamen op toen ik deze week het verhaal tegenkwam van Adeen, een herder uit Somalië. Somalië, een land in de Hoorn van Afrika, staat op nr. 3 van de Ranglijst Christenvervolging. Net als Afghanistan (dat op nr. 2 staat) is ook Somalië een islamitisch land dat sterk verdeeld is als gevolg van conflicten en strijd tussen etnische groeperingen en clans. Ruim 99% van de Somaliërs is moslim. In het hele land verkondigen imams dat “een Somaliër wordt geboren als moslim en sterft als moslim’.

Het grootste gevaar voor christenen vormt de militante moslimgroep Al-Shabaab. Met geweld willen zij de streng-islamitische sharia-wetgeving in het land toepassen. Somalië moet volgens hen ”vrij zijn van christenen”. Wie christen wordt in Somalië, loopt een groot risico vermoord te worden door Al-Shabaab of zwaar gestraft te worden door de familie of stam. Veel Somalische christenen houden hun geloof in Jezus Christus daarom voor zichzelf. Ook Somaliërs in omliggende landen zoals Kenia, Djibouti en Ethiopië die christen geworden zijn lopen voortdurend gevaar mishandeld of vermoord te worden.

Een van de Somaliërs die ondanks dit alles christen geworden is, is Adeen, een herder die niet kan lezen of schrijven. Terwijl Adeen zijn kudde hoedde, verscheen Jezus aan hem in een visioen. Hij zei tegen Adeen: “Ik ben het, Jezus. Wees niet bang, want Ik ben met je.” Adeen werd christen. Toen dat bekend werd, werd Adeen aangevallen met een kapmes. Hij overleefde de aanslag, maar draagt er wel de littekens van.

Ik vind dit zo bijzonder. In landen waar de Bijbel verboden en onbekend is, of mensen nu kunnen lezen of schrijven of niet, zoekt God zelf mensen op en spreekt hen aan. Het laat zien hoe groot Gods liefde en zorg voor mensen is. Jezus is de Goede Herder! Hij ziet om naar Zijn kudde en breidt Zijn kudde uit. Zoals Jezus zegt in Joh. 10:16: “Ik heb nog andere schapen, die niet van deze schaapskooi zijn; ook die moet Ik binnenbrengen, en zij zullen Mijn stem horen en het zal worden één kudde en één Herder.”

Jan Noeverman doet in oktober 2021 mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea. 

Muskathjan

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden