<p>Kruising Enterstraat-Oranjestraat (Zaagkoele) met links kruidenier Bos, rechts fietsenzaak Pluimers en in het midden cafe Beumer. (Foto: Erfgoed Rijssen-Holten)</p>

Kruising Enterstraat-Oranjestraat (Zaagkoele) met links kruidenier Bos, rechts fietsenzaak Pluimers en in het midden cafe Beumer. (Foto: Erfgoed Rijssen-Holten)

(Foto: Zandvoort)

De eerste Rijssense bibliotheek

  Nieuwsflits

De eerste Rijssense uitleenbibliotheek stamt uit de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog en had alles te maken de krapte in de jaren van de wederopbouw.

Rijssens Museum

RIJSSEN – In de nieuwste Havezate Kroniek vertelt Wim Vlogtman hoe het allemaal gekomen is.

Het speelde zich allemaal af in het gedeelte van de binnenstad, globaal genomen vanaf het kruispunt Oranjestraat-Enterstraat tot aan het kruispunt Enterstraat-Oosterhofweg. Op de glasheldere foto’s, zorgvuldig behandeld door Gerrit ten Wolthuis, is goed te zien hoe herkenbaar dit stuk van Rijssen nog altijd is. Opmerkelijk genoeg ook juist het gedeelte waarvan de Rijssense gemeenteraad als historisch stadsgezicht wil behouden.

Vlogtman behandelt een gedeelte van historisch Rijssen dat jonge senioren nog vers in het geheugen kan liggen. Veel jonge mensen van toen waren op zaterdagavond te vinden op het tracé Enterstraat-Oosterhof, waarbij het plantsoen, de Brink, een tussenstop was. V

Automatiek
Aan de orde komen de voorlopers van de cafetaria’s, de automatieken bij café Struik en slager Beverdam aan de Grotestraat. Voor een kwartje kon je gehaktbal of kroket uit de muur eten. In zijn beschrijving van de buurt, wordt Aleidus Bos uit Vriezenveen ten tonele gevoerd. Hij trouwde met Jenneke Bos uit Rijssen, dochter van de kruidenier en fietsenbergplaatsbeheerder aan de Zaagkoele. Deze verbintenis heeft alles te maken met het ontstaan van de latere kantoorboekhandel Bos Boek en Buro.

Eaierbos
Hoe dit stuk plaatselijke geschiedenis, via sigarenmagazijn Jeurlink, uitloopt op de eerste Rijssense uitleenbibliotheek, doet Vlogtman soepel leesbaar uit de doeken. De jaren van de wederopbouw waren niet direct een vetpot en regelmatig ‘zo maar’ boeken kopen was er niet bij. Voor het openen van een beetje bibliotheek was een flink aantal boeken nodig en er moest een sluitend systeem worden bedacht om de boeken te rubriceren en na uitlening ook weer terug te krijgen. Verder maakt hij duidelijk waar de bijnaam Eaierbos vandaan komt.


Ereschuld
Gerrit Kraa schrijft over de Landdagen voor oud-militairen in Rijssen na de Tweede Wereldoorlog. Op Hemelvaartsdag 1947 werden 90.000 oud-strijders verwacht, maar dat aantal is op het “meetingsterrein” aan de Brekeld niet gehaald. Het woord werd gevoerd door legerpredikant ds. P. Bootsma, kapelaan Janssen uit Goor en oud-bevelhebber generaal Winkelman.

Rijssens Mannenkoor
Het Rijssens Mannenkoor verleende toen ook al zijn medewerking. In een tweede artikel gaat Kraa in op de Twentse goa-stok die ds. Bootsma van de oud-militairen kreeg en die mogelijk terugkeert naar het Rijssens Museum.


Wateroverlast
Verder doet Ellen Struik verslag van het succesvolle Happen & Stappen-initiatief waaraan het stadsgidsengilde van het Rijssens Museum medewerking verleende. In de rubriek Aandere tieden wordt de wateroverlast behandeld waarmee de lager gelegen delen van Rijssen in de jaren zeventig van de vorige eeuw toen al te maken hadden.        

Dick Poortman publiceert over de bekende Joodse familie Van Bingen. In het licht van de huidige coronacrisis is een bewerking meegenomen van een artikel over de Spaanse griep in Rijssen van oud-huisarts Jan Slofstra. Bosjager Ben Plomp haalt een hilarische herinnering op. De dialectrubriek behandelt de woorden kruusotter en teunteldeuske.

Kroniek gratis voor vrienden

De Kroniek is gratis voor vrienden van de Rijssense Musea. Wie dit jaar nog vriend wordt krijgt het laatste nummer van 2020 gratis. Vrienden steunen de Rijssense Musea met 25 euro per jaar. Aanmelden kan op info@rijssensmuseum.nl Prijs in de boekhandel € 6,95

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden