<p>Zelfportret van de schilder Fedor van Kregten dat te zien is in het Rijssens Museum. (Foto: Henny de M&ouml;nnink)</p>

Zelfportret van de schilder Fedor van Kregten dat te zien is in het Rijssens Museum. (Foto: Henny de Mönnink)

(Foto: Henny de Mönnink)

Museum toont Van Kregten compleet

  Nieuwsflits

Het nagenoeg complete oeuvre van de kunstschilder Fedor van Kregten is binnenkort te zien in het Rijssens Museum.

Rijssens Museum

RIJSSEN – Het Rijssens Museum is al geruime tijd bezig alle schilderijen van Van Kregten in de Interactieve Kunst Galerij (IKG) te zetten, zodat ze ook allemaal bekeken kunnen worden.

Trots
Het Rijssens Museum heeft zelf enkele mooie Van Kregtens in bezit. Die hangen, samen met een aantal bruikleen-Van Kregtens, in de zogenaamde Van Kregtengalerij op de eerste etage van kasteel de Oosterhof. “We zijn er best trots op dat we over een aantal echte schilderijen beschikken van de grote meester uit buurgemeente Wierden,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Haagse School
Door medewerking van fotograaf Henny de Mönnink beschikt het Rijssens Museum nu ook over haarscherpe opnamen van het grootste gedeelte van het oeuvre van Fedor van Kregten, kunstenaar uit de nadagen van de Haagse School en lange tijd inwoner van Notter. In Overijssel en Drenthe legde hij karakteristieke landschappen vast, vaak met dieren: schapen, paarden en vaak koeien schildert hij als geen ander. Vandaar zijn bijnaam “Meester van de Beesten”. Naar deze beroemde schilder is de Van Kregtenweg genoemd en de Van Kregtentunnel in Wierden.

Han Pape
Onder aanvoering van Han Pape, hoofdredacteur van het Twentse opinieweekblad de Roskam, kwam het in 2009 tot een grote overzichtstentoonstelling op verschillende locaties in Wierden

De expositie ging vergezeld van een boek dat Pape maakte van Van Kregten en zijn werk. De foto’s voor dat boek werden gemaakt door De Mönnink. Hij heeft de opnamen beschikbaar gesteld aan het Rijssens Museum.

Zwervende collecties
Binnen het museum is nagedacht hoe de collectie Van Kregten zo goed mogelijk kan worden ontsloten. “Voor dit soort zwervende collecties hebben we vruchtbaar samengewerkt met Dave Letink uit Enter,” legt Dannenberg uit. “Dave en zijn mensen hebben de Interactieve Kunst Galerij bedacht voor het tonen van deze zwervende collecties.

Dat zijn kunstcollecties die in het verleden onder de hamer zijn gekomen en her en der in het land terecht zijn gekomen bij musea of particulieren.”

Dollen
Ook de schilderijencollectie van Van Kregten is verspreid. “Maar we beschikken over grote opnames van een groot deel van Van Kregtens oeuvre en dat kan het publiek nauwkeurig bekijken via de Interactieve Kunst Galerij.

Oud-architect en -galeriehouder Johannes Dollen uit Wierden heeft alle schilderijen van een titel voorzien en alles in een computerbestand gezet.

Wie het schilderij oproept krijgt dus titel, alle informatie over de kunstenaar, de afmeting, het gebruikte materiaal en de eigenaar te zien,” zegt Dannenberg.Licht
Bijzonder aan het werk van Van Kregten is de lichtval die hij maakt in zijn schilderijen op onder andere de ruggen van de dieren, maar ook de compositie springt in het oog.

School notter

Johannes Aurelius Richard Fedor van Kregten (Diever 1871- Den Haag 1937) is een zoon van de bovenmeester van de school in Notter. Hij studeerde voor onderwijzer, maar in 1893 stapt hij over naar de kunst. Van Kregten is te plaatsen in de nadagen van de Haagse School. WO I doemt op: sombere tijd met sombere kunst.

Reserveren en mondkapjes

Bezoekers van het Rijssens Museum en het Brandweermuseum moeten vooraf reserveren. Dat kan via de website www.rijssensmuseum.nl of per mail info@rijssensmuseum.nl, maar ook telefonisch 0548 514261. In beide musea zijn mondkapjes verplicht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden