Foto:

Griepvaccinatie in Holten

  Nieuwsflits

Holten - De jaarlijks griepvaccinatie voor de inwoners van Holten is maandag 26 oktober in Sporthal ‘t Mossink. Dit jaar krijgen mensen van 73 tot en met 79 jaar het advies zich ook tegen de pneumokokkenziekte te laten vaccineren.

Waarom vaccineren?

De griepprik wordt aanbevolen en gratis gegeven aan alle mensen die boven de 60 jaar en aan mensen met een verminderde afweer of een hart- long- of nierziekte. Voor hen kan de griep ernstig verlopen. Ook mensen die voor 1 mei volgend jaar 60 jaar worden, komen voor een gratis griepprik in aanmerking.

Pneumokokken zijn bacteriën een hersenvlies- of longontsteking kunnen veroorzaken. Net als bij corona geldt dat oudere mensen sneller en erger ziek worden van een pneumokokkeninfectie. De komende jaren zullen daarom alle mensen van 70 tot en met 79 jaar een oproep krijgen voor een pneumokkokkenvaccinatie.

Landelijk is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom worden dit jaar alleen de mensen van 73 t/m 79 jaar uitgenodigd voor een gratis pneumokokkenprik.

Patiënten die niet in aanmerking komen voor de gratis prikken, kunnen op eigen verzoek gevaccineerd worden. Maar alleen als er voldoende vaccins over zijn.

Zij kunnen na 11 november bellen met de huisartsenpraktijk voor een afspraak. De kosten van het vaccin zijn dan voor eigen rekening. Beide vaccinaties kosten 40,- per stuk.

Vaccineren tijdens de Corona- epidemie

De huisartsen streven ernaar zoveel mogelijk mensen te vaccineren op maandag 26 oktober. Het is niet mogelijk om de griepvaccinatie vóór 26 oktober te krijgen.

Het vaccineren van meer dan duizend mensen op één avond, vraagt altijd een hele organisatie. Door corona is het dit jaar nóg belangrijker dat alles in goede banen wordt geleid.

De huisartsen doen daarom een dringend beroep op hun patiënten: ”Houd u goed aan de 1.5 meter afstand en draag een mondkapje. Kom op de tijd waarop u bent ingedeeld, maar ook weer niet te vroeg, want dan wordt het alsnog te druk. Kom bij voorkeur alleen.

Maar het belangrijkst is dat u niet naar de sporthal komt als u ook maar één klacht heeft die kan passen bij het coronavirus. Dat kan zijn: verkoudheid, keelpijn, niezen, hoesten, koorts. plotselinge vermoeidheid of niet meer goed ruiken of proeven. Maak dan een nieuwe afspraak. Zo kan iedereen veilig worden gevaccineerd”.

Meer berichten