<p>RIJSSEN - Bij het Rijssens Museum en het Brandweermuseum is iedere dag wat te beleven.&nbsp;</p>

RIJSSEN - Bij het Rijssens Museum en het Brandweermuseum is iedere dag wat te beleven. 

(Foto: henk eertink fotograaf)

Rijssens Museum zoekt vrijwilligers

  Nieuwsflits

De Rijssense Musea zitten te springen om vrijwilligers. Vooral bij de publieksfuncties zijn de laatste periode nogal wat open plaatsen ontstaan. Wie er iets voor voelt, kan zich aanmelden.

Rijssens Museum

RIJSSEN – Er is een campagne gestart om nieuwe mensen te werven voor het Rijssens Museum en het Brandweermuseum.

Bij de Rijssense Musea zijn nu ruim honderd vrijwilligers actief in allerlei werkgroepen. “Ze organiseren exposities, ontvangen schoolklassen, selecteren en digitaliseren beeldmateriaal en ze archiveren en schrijven nieuwe en bestaande collectieonderdelen,” legt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum uit.


Onbetaalbaar
“We zijn daar bijzonder blij mee. Ze steken hun vrije tijd in onze musea. Dat is letterlijk en figuurlijk onbetaalbaar werk voor ons, de gemeenschap en het publiek dat van de musea geniet. Zonder vrijwilligers kun je een museum niet draaiend en open houden,” zegt Dannenberg.

Stad en streek
Vrijwilliger zijn op een museum is erg afwisselend. “Er is hier iedere dag wat anders te beleven,” zegt Dannenberg. “Bezoekers uit alle windstreken van ons land en Europa komen hier. Ze hebben op internet gezien wat hen interesseert en dan komen ze. Mensen van elders vinden het mooi als onze vrijwilligers hen iets vertellen over het kasteel, de omgeving, de stad Rijssen én natuurlijk de zaken die in onze beide musea te zien zijn. Onze gastheren en gastvrouwen vertellen graag over ons museum, stad en streek.”


Voldoening
Bezoekers komen alleen of als groep. “Nu zijn groepen even niet toegestaan, maar normaal komen verenigingen en clubs die een uitstapje hebben. We leiden ze rond. Ze willen dan alles weten over Rijssen, het juteverleden en de kunstcollectie van Van Heel óf ze komen voor het brandweermuseum.
Aan zulke geïnteresseerde mensen of groepen iets vertellen over je eigen stad of streek geeft heel veel voldoening,” zegt Dannenberg. “Vaak krijg je ook mooie gesprekken.”

Mensen hoeven niet bang te zijn dat ze daar niet geschikt voor zijn.


Gemakkelijk 
In de praktijk komen mensen juist naar ons museum om iets te horen en te zien waar ze nog weinig van weten. “Dat betekent eigenlijk dat je als surveillant, rondleider of gastheer/ gastvrouw altijd in het voordeel bent. We hebben trouwens ook een overzichtelijke gegevensmap, zodat je nooit onbeslagen ten ijs komt. En als je een paar keer meeloopt met een ervaren rondleider pak je dat allemaal nóg gemakkelijker op,” aldus Dannenberg.


Meer dan welkom
De afgelopen tijd zijn door ziekte en overlijden vrijwilligers weggevallen. “Voor onze roostermaker Johan Nijzink is het flink puzzelen om elke dag weer mensen beschikbaar te hebben. We hebben meerdere gebouwen en het ideale aantal per dagdeel is 4 vrijwilligers. Dat zijn er dus iedere dag in totaal 8. Dus, nieuwe mensen zijn meer dan welkom.”

Altijd gezellig
“Heb je een (halve) dag per week of per twee weken over? Kom naar ons toe. Het is er altijd gezellig en er is altijd iets te beleven.”

Nieuwe vrijwilligers worden niet direct in het diepe gegooid. Na een kennismakingsgesprek krijgt een nieuwkomer de kans rustig rond te kijken en mee te lopen met een ervaren vrijwilliger. Hierna kan in overleg gekozen worden welke werkzaamheden het beste bij de nieuwe vrijwilliger passen. Jaarlijks is er ook een gezamenlijk uitstapje voor de vrijwilligers.

Geef je op als vrijwilliger

Wie het Rijssens Museum wil helpen als vrijwilliger, kan zich melden aan de balie, Kasteellaan 1, Tweede Bouwhuis links op het terrein. Telefonisch kan ook: 0548 514 261 of per e-mail: info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van “vrijwilliger”.

Meer berichten