<p>Gerdien ten Hove geeft demonstraties hoeden maken en hoeden veranderen in het Rijssens Museum.</p>

Gerdien ten Hove geeft demonstraties hoeden maken en hoeden veranderen in het Rijssens Museum.

(Foto: Gerdien ten Hove)
Rijssens Museum

Hoeden veranderen in Museum

  Nieuwsflits

Vooral hoeden, maar ook mutsen, petten en helmen staan centraal in de nieuwe najaarstentoonstelling van het Rijssens Museum.

Door Rijssens Museum

RIJSSEN – Zaterdagmiddag werd de expositie ‘Rijssen chapeau!’ geopend door burgemeester Asje van Dijk van Barneveld. De Barneveldse burgervader verrichtte de openingshandeling, nadat hij op het buitenterras een originele beschouwing had gegeven over het verschijnsel hoed.

Stijlvol
Het hart van de nieuwe tijdelijke tentoonstelling in kasteel de Oosterhof wordt gevormd door een stijlvolle selectie dameshoeden van Gerdien ten Hove-Voortman uit Barneveld. De exposant is oud-Rijssenaar, evenals burgemeester Van Dijk. Voor de expositie Rijssen chapeau! stelde Ten Hove een overzichtelijke en zeer bijzondere expositie samen van dameshoeden uit haar eigen atelier. De dameshoedenexpositie in de wisselzaal, sluit aan bij de collectie knipmutsen, die te zien is in de klederdrachtzaal direct ernaast.

Rijssense Jutehoed
Speciaal voor deze expositie ontwierp Gerdien ten Hove een typisch Rijssense hoed die een prominente plaats in haar expositie heeft gekregen. In deze oer-Rijssense Jutehoed bracht de hoedenmaakster verschillende kenmerkende aspecten van de stad Rijssen samen: de jute komt uit het Rijssens Museum, maar is puur Rijssens fabricaat, ooit bij Ter Horst gemaakt. Het blauwe patroon in de jute en in de hoedenrand komt van het Rijssense stadswapen en de hoed is zowel in als buiten de kerk probleemloos te dragen. “Rijssenser kan het bijna niet,” lacht Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Textielfestival Twente
Het ontwerpen en maken van een jutehoed past in het programma van het Textielfestival Twente, waarin acht Twentse musea samenwerken. “Twente was vanouds de textielregio,” legt Dannenberg uit, “maar juist in Rijssen stond de juteproductie van Ter Horst & Co centraal. Wat Ter Horst voor Rijssen heeft betekent, zal duidelijk zijn, maar met de jute onderscheiden we ons van de rest van Twente en dat dragen we op zo veel mogelijk manieren uit. De Rijssense Jutehoed van Gerdien ten Hove is dan ook een heel mooi item om de aandacht vestigen op de zaken die Jutestad Rijssen zo bijzonder maken.”

Demonstratiemiddagen
Gerdien ten Hove heeft een drukbezocht atelier aan huis. Maar buitenshuis geeft ze enthousiast tekst en uitleg bij haar zeer uit de hand gelopen hobby.

Op minstens vier middagen in het Rijssens Museum laat zij zien hoe de hoed tot stand komt maar ook hoe je een hoed een tweede leven kunt geven door hem te veranderen naar de laatste mode en eigen smaak. Deelname aan de demonstraties kost 4 euro inclusief tweemaal koffie/ thee met iets erbij. Donateurs van het museum betalen 3 euro.

Opgeven
Gerdien ten Hove is in het Rijssens Museum van 14.00 tot 16.00 op de woensdagmiddagen 30 september, 14 oktober, 11 november en 25 november.

Opgeven per e-mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van “hoeden”, via de website www.rijssensmuseum.nl of telefonisch 0548 – 514261.

HEREN

Ook aan heren die dameshoeden niet zo interessant vinden is gedacht. Het brandweermuseum heeft gezorgd voor een selectie brandweerpetten. De petten zijn te zien in ‘n Koffiehook van het Tweede Bouwhuis. Daarnaast zijn op de eerste etage indrukwekkende ceremoniële brandweerhelmen te zien uit de hele wereld.

Uitgebreide expositiegids

Bij de expositie “Rijssen chapeau!” is een uitgebreide gids met achtergronden van de hoed. De gids start met de expositie van Gerdien ten Hove en leidt bezoekers langs knipmutsen in het kasteel, brandweerpetten en brandweerhelmen in het brandweermuseum.

Meer berichten