<p>Oud-Rijssenaar burgemeester Asje van Dijk van Barneveld opent de expositie van oud-Rijssenaar Gerdien ten Hove in het Rijssens Museum. (Foto: gemeente Barneveld)</p>

Oud-Rijssenaar burgemeester Asje van Dijk van Barneveld opent de expositie van oud-Rijssenaar Gerdien ten Hove in het Rijssens Museum. (Foto: gemeente Barneveld)

(

Foto: gemeente Barneveld

)

Burgemeester opent Rijssen chapeau!

  Nieuwsflits

De Barneveldse burgemeester dr. J. W. A. van Dijk opent zaterdag 19 september de nieuwe wisselexpositie “Rijssen chapeau!” in het Rijssens Museum.

Rijssens Museum

RIJSSEN – Hoeden van hoedenmaakster Gerdien ten Hove-Voortman staan centraal in de nieuwe expositie in de wisselzaal van havezate de Oosterhof. Gerdien ten Hove uit Barneveld is - net als burgemeester Van Dijk - geboren in Rijssen.

Steenworp
Saillant detail: Gerdien Voortman en Van Dijk woonden vroeger in Rijssen op nog geen steenworp afstand van elkaar. “Het leek ons wel een mooi idee om deze twee naar Barneveld geëmigreerde Rijssenaren weer in Rijssen bij elkaar te brengen,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. “Toen ik burgemeester Van Dijk benaderde om de expositie van Gerdien ten Hove te openen, reageerde hij meteen enthousiast. We zijn ook erg benieuwd wat hij zaterdagmiddag bij de opening gaat zeggen.”

Jan Willem Asje van Dijk (65) is sinds 2011 burgemeester van Barneveld en heeft een indrukwekkende bestuurlijke carrière achter de rug. Hij studeerde politicologie en was al vroeg actief in de ARJOS, de jongerenafdeling van de Antirevolutionaire Partij (ARP) die later opging in het CDA. Van Dijk was universitair docent in Rotterdam en Amsterdam, Tweede Kamerlid voor het CDA, gedeputeerde in Zuid-Holland en nu burgemeester van Barneveld. In december hoopt hij overigens met pensioen te gaan.

Piano’s en hoeden
Hoedenmaakster Gerdien ten Hove kwam in Barneveld terecht omdat haar man, Adrie ten Hove, daar zijn onderneming Nippon Trading heeft. Ten Hove is importeur van Japanse piano’s en vleugels. Gerdien ten Hove heeft haar atelier aan huis. Een deel van de week is zij werkzaam in de thuiszorg en het andere deel besteedt zij aan haar zeer uit de hand gelopen hoedenhobby. De fascinatie voor hoeden heeft ze eigenlijk altijd al gehad. “In de kast van mijn moeder was ik vaak op zoek naar hoeden en dan vroeg ik haar of ik er de schaar in mocht steken om oude hoeden te vermaken naar wat ik in mijn hoofd had. Intussen maakt ze al meer dan 25 jaar hoeden.”

Gerdien ten Hove volgde cursussen bij Marianne Jongkind uit Soest, die hoeden maakte voor de prinsessen en beroemde couturiers als Frank Govers, Edgar Vos en Frans Molenaar. Bij Jongkind leerde Gerdien de kneepjes van het vak. Intussen heeft ze veel ervaring opgedaan. Een foto van een hoed is voor haar al genoeg. “Wat mijn ogen zien, kunnen mijn handen maken,” pleegt ze te zeggen.

Rijssense jutehoed
Speciaal voor deze expositie ontwierp Gerdien een typisch Rijssense hoed. Daarbij maakte ze – hoe kan het ook anders – gebruik van een oer-Rijssens product: de jute. “Die natuurlijk te zien is in de expositie,” zegt Gerrit Dannenberg.

Uniek 
“De Rijssense jutehoed past prima bij ons museum, want met de juteproductie is Rijssen uniek in de hele vroegere textielregio Twente. Hoe dat zo gekomen is, is een boeiend verhaal waarvoor we graag iedereen uitnodigen naar ons museum te komen, want daar is het juteverhaal te beleven.”

DEMONSTRATIES
Gerdien ten Hove geeft op drie middagen demonstraties hoeden maken en hoeden veranderen. Wie een eigen hoed wil aanpassen of veranderen kan terecht op 30-9, 14-10, 11-11 en 25-11. Opgeven is noodzakelijk wegens coronabeperking: info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van “hoeden” en de gewenste datum.

Brandweer hoofddeksels

In het brandweermuseum is tijdens de hoedenexpositie Rijssen chapeau! een mini-expositie van brandweerhoofddeksels. De selectie is gemaakt door conservator Arjan van Brussel in ‘n Koffiehook van het brandweermuseum en de eerste verdieping.

Meer berichten