<p>Het schilderij Hoge Esch dat al door een gelukkige Te Lintelo-bezitter is ingezonden voor de Interactieve Kunst Galerij (IKG) van het Rijssens Museum.&nbsp;</p>

Het schilderij Hoge Esch dat al door een gelukkige Te Lintelo-bezitter is ingezonden voor de Interactieve Kunst Galerij (IKG) van het Rijssens Museum. 

(Foto: )

Rijssens Museum zoekt Te Lintelo's

  Nieuwsflits

Het Rijssens Museum gaat het oeuvre van de Rijssense beeldend kunstenaar Harry te Lintelo (1922 – 2009) weer zichtbaar maken. Fotograaf Henk van der Stouw van Studio 81 uit Rijssen schiet daarbij te hulp op zaterdag 31 oktober.

Rijssens Museum

RIJSSEN – De collectie schilderijen en plastieken van wijlen Harry te Lintelo is in de vorm van foto’s al grotendeels in het bezit van het Rijssens Museum.

IKG
De kunstwerken van Te Lintelo zijn nu ook al te zien in de zogenaamde Interactieve Kunst Galerij (IKG) op de eerste etage van havezate de Oosterhof. De foto’s zijn enige tijd geleden al beschikbaar gesteld door Arjan te Lintelo, zoon van Harry te Lintelo.

Piepklein
Het gaat om foto’s die destijds zijn gebruikt voor de veilingcatalogus toen de collectie van Te Lintelo onder de hamer is gekomen. “Dat is vrij kort gebeurd na diens overlijden in 2009,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. “Het gaat om zogenaamde thumbnails, hele kleine fotootjes, maar een grondige speurtocht naar de originele bestanden heeft niets opgeleverd. Vandaar ook dat we al heel blij zijn met deze kleine plaatjes. Dave Letink van Letink Design uit Enter, die ook onze Interactieve Kunst Galerij bouwde, heeft de piepkleine plaatjes nog enigszins toonbaar weten te maken, zodat we er toch van kunnen genieten. Maar we hebben toen al besloten dat het de moeite waard is om aan goede opnames te komen van het werk van Te Lintelo,” zegt Dannenberg.

Oer-Rijssens
Enkele bezitters van een Te Lintelo hebben al gereageerd en al mooie beelden opgestuurd van deze oer-Rijssense meester. “Maar je krijgt op die manier toch weer opnames van allerlei verschillende kwaliteiten. Fotograaf Henk van der Stouw van Studio 81 volgde de berichtgeving daarover met professionele pijn in het hart en hij bood aan op één vast te stellen dagdeel alle in te brengen schilderijen van Te Lintelo te fotograferen in dezelfde kwaliteit. Dat aanbod hebben we natuurlijk met beide handen aangegrepen,” zegt Dannenberg.


31 oktober
Zaterdagmorgen 31 oktober van 9 tot 13 uur maakt Studio 81 een opstelling in het Rijssens Museum. “We nodigen alle bezitters van een Te Lintelo uit om naar het Rijssens Museum te komen. Ze krijgen een lekkere kop koffie, terwijl Henk van der Stouw de foto maakt. Op die manier krijgen wij de collectie Te Lintelo alsnog in huis en ook goed zichtbaar, zodat ons publiek er nóg meer van kan genieten,” stelt Dannenberg.

Aanmelden
“Omdat we graag willen weten wie en wat we kunnen verwachten, willen we vragen of de kunstbezitters zich per e-mail willen aanmelden op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Lintelo.”

Van Kregten
De Interactieve Kunst Galerij (IKG) kon gebouwd worden met een mooi bedrag dat de Cultuur Adviesraad Rijssen-Holten (CAR) beschikbaar stelde. In de IKG worden ook de schilderijen van de Wierdense meester Fedor van Kregten ondergebracht. Hiervoor is de hulp ingeroepen van oud-galeriehouder Johannes Dollen uit Wierden.

MEER KUNSTENAARS

In het Rijssens Museum bestaan plannen om nog meer Rijssens kunstenaars in de IKG onder te brengen. Te denken valt aan de oeuvres van Gerrit Kwintenberg en Albert Wessels. Als de verzamel- en fotografeeractie voor Te Lintelo slaagt, dan ligt een vervolgactie voor andere Rijssense kunstenaars voor de hand.

Laat Te Lintelo fotograferen

Wie eraan mee wil werken de schilderijen, tekeningen en beelden van Harry te Lintelo te laten fotograferen, kan dat per e-mail doorgeven aan het Rijssens Museum op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van “Lintelo”.

Meer berichten