<p>RIJSSEN - De klimaatinstallatie op de zolder van de Oosterhof staat inmiddels op zijn plaats. Van links naar rechts Johan Nijzink (Rijssens Museum), Erik Baan (TIB) en Andr&eacute; Kuipers (Ventilair).&nbsp; (Foto: Jan Joost)</p>

RIJSSEN - De klimaatinstallatie op de zolder van de Oosterhof staat inmiddels op zijn plaats. Van links naar rechts Johan Nijzink (Rijssens Museum), Erik Baan (TIB) en André Kuipers (Ventilair).  (Foto: Jan Joost)

(Foto: Jan Joost )

Klimaatinstallatie voor de Oosterhof

  Nieuwsflits

De installatie en aanleg van de nieuwe klimaatinstallatie in havezate de Oosterhof is begonnen.

Rijssens Museum

RIJSSEN – De installatie meet globaal tien bij drie meter en heeft na veel wikken wegen de meest gunstige plek gekregen op de kasteelzolder.

Er zijn andere plaatsen onderzocht, maar door de omvang van de gekoppelde kastenconstructie is de installatie een ontsierende blikvanger in een historisch bouwwerk als de havezate. De minste visuele schade ontstaat door hem op de nu gekozen plek neer te zetten. Als te zijner tijd alles gereed is, kan door een slimme herinrichting van de kasteelzolder weer een aanblik krijgen die past bij een historisch bouwwerk.

Stichting

De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van Stichting Havezate de Oosterhof die het terrein binnen de eerste gracht en de gebouwen beheert en verhuurt. Bij de klimaatinstallatie zijn betrokken bouwbedrijf Ter Steege, Ventilair, installatiebedrijf FIT en TIB Lucht & Milieutechniek.

Aanblik 

De grote uitdaging was niet alleen om een geschikte plek voor de grote klimaatkast te vinden, maar uit en naar deze installatie komen ook kanalen die in alle museale ruimtes van de havezate moeten uitkomen. De grote kunst dáár bij is dat de luchtkanalen zodanig worden aangebracht dat ze goed functioneren, maar ook dat de aanblik van de historische ruimtes niet wordt bedorven. Er is dan ook geruime tijd flink gezocht en nagedacht waar de kanalen door het gebouw komen te lopen.

Schade

Reden voor de nieuwe installatie is dat het binnenklimaat in het oude rijksmonument niet fijnmazig te regelen is. Onder leiding van gebouwenopzichter Jan Flim zijn metingen verricht en daaruit bleek dat zowel de temperatuur ook de luchtvochtigheid flinke wisselingen kunnen vertonen. “Dat kan schade veroorzaken aan het gebouw zelf,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.
“Door te grote verschillen kunnen scheuren ontstaan in muren en kunnen delen van het gebouw op een ongewenste manier in beweging. Dat proces wordt tegengegaan als je het binnenklimaat goed beheerst.” Overigens is een constant binnenklimaat ook een overlevingsvoorwaarde voor museale voorwerpen die geëxposeerd staan.

Professioneel

“Een te droog binnenklimaat is niet goed voor houtwerk en zeker niet voor historisch houtwerk, denk aan de zeldzame kabinetten en de andere meubels. Te weinig vocht is slecht voor de olieverfschilderijen van onze Hollandse, Twentse en Rijssense meesters”.

Barsten

“Dan gaat de verf barsten. Maar van te veel vocht gaan schilderijen bobbels vertonen. Kortom, we zijn echt heel blij dat de beheersstichting deze voorziening treft. Als de installatie straks werkt, beschikt het Rijssens Museum in het kasteel over een professioneel te reguleren binnenklimaat dat zich kan meten met de grote musea.”

Op dit moment worden de openingen geboord en als alles meezit zal de installatie nog dit najaar functioneren.

Overlast in het kasteel

Bezoekers zonder gezondheidsklachten zijn welkom aan de Kasteellaan. Reserveren niet verplicht. Anderhalve meter afstand wel. In het kasteel is door de bouw van de klimaatinstallatie sprake van enige overlast voor bezoekers. We vragen daarvoor uw begrip.

Lezing Olthof

Over Nederlands-Indië op woensdagavond 2 september wegens de coronagevaar voor zeer beperkt toegankelijk. Toegang alleen door vooraf reserveren per info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Olthof. De lezing begint om 19.30 uur, toegang 4 euro per persoon inclusief twee keer koffie/thee. Donateurs 3 euro.

Meer berichten