<p>Het depot op de kasteelzolder waarin bezoekers nu een blik kunnen werpen op onder andere Johan Cruijff. (Foto: Jan Joost.)</p>

Het depot op de kasteelzolder waarin bezoekers nu een blik kunnen werpen op onder andere Johan Cruijff. (Foto: Jan Joost.)

(Foto: Jan Joost )

Museum toont inhoud depots

  Nieuwsflits

Tot begin september zijn nog altijd de kunstvoorwerpen te zien die leerlingen van het Rijssense voortgezet onderwijs maakten ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding en Vrede. De leerlingen die hebben meegedaan mogen deze expositie gratis bezichtigen en hun (groot)ouders ook. De kunstvoorwerpen zijn door het hele museum uitgestald.

Rijssens Museum

Het Rijssens Museum en het Brandweermuseum maken ook de inhoud van de depots op het museumeiland van landgoed de Oosterhof zichtbaar voor het publiek.

RIJSSEN – De beide musea beschikken over vier depots op de locatie aan de Kasteellaan en twee depots elders in Rijssen.

Naast de vaste collecties, die doorlopend te zien zijn, beschikken beide musea over een rijkdom aan voorwerpen in de depots. “Daar halen we spullen uit zodra we ze nodig hebben, bijvoorbeeld bij tijdelijke exposities of gelegenheden. Maar het merendeel van wat daar staat is niet te zien en dat is jammer,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.


Ramen 
Wanneer een museum in een bestaand gebouw gehuisvest is, moet je heel creatief omgaan met de ruimte. “Je kunt ook niet zo maar extra ruimte maken. Vandaar ook dat we overlegd hebben met onze Technische Dienst om ramen te maken in de deuren van onze depots.” Intussen is dat al gebeurd op de grote droogzolder van het kasteel.

Route
De eenrichtingsroute die vanwege de coronamaatregelen is ingesteld, heeft hieraan meegeholpen. “De bezoekers volgen nu een eenrichtingsroute door het kasteel en daarbij passeren ze het zolderdepot waar ze nu een blik naar binnen kunnen werpen.”


Johan Cruijff
Door de ramen in beide depotdeuren is een model te zien van de Enterse Zomp en een kartonnen Johan Cruijff blikt trouwhartig terug; pakje Roxy Dual-sigaretten in de hand, dat de topsporter in een grijs verleden aanprees. “De kartonnen Cruijff is een goed voorbeeld van een voorwerp dat nu zichtbaar gemaakt is. In feite is het meer decoratie dan museumstuk, maar er zit toch een mooi Rijssens verhaal aan vast,” vertelt Dannenberg.


Koridon
De Johan Cruijff stond jarenlang in de rookwarenwinkel van de bekende dames Koridon in de Grotestraat. “De jaren zeventig van de vorige eeuw, toen roken van bepaalde filtersigaretten blijkbaar nog niet helemaal verkeerd was,” zegt Dannenberg lachend, “want Johan Cruijff maakte er reclame voor.” Na het overlijden van de dames Koridon zijn de winkelpanden verkocht en leeggemaakt.

‘n Pol
Door een tip van Anne van Lienden, beleidsambtenaar ruimtelijke ordening, kwam het museum erachter dat de kartonnen Cruijff in helemaal in Losser was terechtgekomen. “De mensen van de gemeente waren op het museum om zich te laten informeren over het vroegere Rijssense stadshart en daarbij kwamen natuurlijk de legendarische dames Koridon ter sprake. Via-via werd toen duidelijk dat Cruijff in Losser was beland bij Herman Snijders, de zoon van Gerhard Snijders, eigenaar van het bekende Café ’n Pol.”


Brandweerdepot
In het Brandweermuseum waren al eerder goede ervaringen opgedaan met het op aanvraag bezichtigen van het zolderdepot voor speciale groepen met een rondleider.

“Brandweerlieden, brandweerpensionado’s, hulpverleners, verenigingen likken hun vingers af bij het zien van zo veel brandweerbijzonderheden die oprichter Dirk Vlot heeft bijeengebracht,” aldus Dannenberg.

Welkom in de Rijssense Musea

Mensen zonder gezondheidsklachten zijn welkom aan de Kasteellaan in de beide Rijssense musea. Reserveren is niet verplicht. Anderhalve meter afstand wel. Er is ontsmettingsgel beschikbaar. De museumgids leidt de bezoeker langs alle onderdelen via een eenrichtingsroute.

Meer berichten