Een blik op de Grotestraat in het verleden. (Foto: Rijssens Museum)
Een blik op de Grotestraat in het verleden. (Foto: Rijssens Museum) (Foto: Rijssens Museum / HABI)

Centrum Rijssen gaat voor nostalgie

  Ingezonden

In het Rijssense centrum wanen bezoekers zich op zaterdag 26 oktober even terug in de tijd. In de winkels treffen zij de laatste mode in een sfeer uit vervlogen tijden. De winkels zijn geopend tot 21.00 uur. Hierbij hoort uiteraard een stadsomroeper, die in middaguren met luide stem het laatste nieuws verkondigt.

RIJSSEN - Door het hele centrum komen bezoekers oude ambachten tegen. Er worden verschillende demonstraties gegeven. Vroeger werd thuis veel mosterd gemaakt, vaak behoorden de speciale pan en kogel bij de huiselijke inventaris. Het was overwegend vrouwenwerk: moeder of oma liet tijdens het handwerken op schoot de mosterdpan heen en weer wiegen. Ook is er aandacht voor de aloude ambachten van kaarsenmaker, touwslager en palingroker.Daarnaast kunnen bezoekers snuffelen tussen brocante en vintage producten, is er imker die laat zien hoe vroeger een bijenvolk werd gehouden in en bijenkorf en gaan bezoekers aan de slag met het maken van kniepertjes.

Demonstraties met tin
Tin wordt vaak gebruikt voor het maken van sierfiguren, zoals soldaten. Het metaal is een van de vroegst ontdekte metalen. Het Nationaal Tinnen Figuren Museum uit Ommen verzorgt op deze dag demonstraties. De medewerkers van het museum zijn tussen 13.00 en 15.30 uur te vinden in de Haarstraat.

Oude Rijssen
Rijssenaar Mannes Lensink heeft een unieke collectie maquettes van bekende gebouwen uit het oude Rijssen. De maquettes heeft hij gemaakt en zijn tijdens deze nostalgische koopzaterdag te bezichtigen. Mannes is aanwezig van 11.00 tot 17.00 uur in een tent aan het begin van de Haarstraat.

Mainstreet Thee is gevestigd in het oude pand van slagerij Lucassen in de Grotestraat. Speciaal tijdens deze dag wordt de slagerij voor een keer opengesteld. Er zijn veel originele details te zien, zoals hakblok, lier en oude vleeswarenzakjes.

De werkgroep Beeldpresentaties van het Rijssens Museum beschikt over een grote collectie beeldmateriaal van Rijssen door de eeuwen heen. Deze foto's laten ze graag aan het publiek zien. Tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen belangstellenden een kijkje nemen in het pand aan de Haarstraat 14.

Muzikale noot
Draaiorgelman Joris ten Have komt met zijn kleine handdraaiorgel 'de Kleine Blauwe' naar Rijssen. Daarmee zal hij muziek uit oude tijden draaien. Kinderen kunnen het orgel bespelen en een diploma behalen.

Voor een muzikale noot kan men ook terecht bij de Schildkerk. Stadsbeiaard Jan Geert Heuvelman bespeelt twee keer het carillon van de Schilderk-toren. Speciaal voor deze nostalgische koopzaterdag heeft hij een mooi repertoire samengesteld. Bij droog weer kunnen mensen voor de Schildkerk op een groot scherm meekijken. De bespeling van het carillon vindt plaats van 14.00 tot 15.00 uur en van 19.30 tot 20.30 uur.

Op het Hoge Wal-plein zijn diverse bijzondere bromfietsen uit de jaren 60 te vinden: Eijsink, Berini, Zundapp, Tandem en meer, allemaal uit de privécollectie van Jacob van den Lindenberg.

Nog meer
Folkloregroep Riessen zorgt 's middags voor de nodige 'aankleding' van het straatbeeld. Tevens kunnen mensen van 14.00 tot 20.0 uur gratis één object laten taxeren door Bart Schaftenaar uit Raalte. Deze taxateur is te vinden bij winkelcentrum de Hoge Wal, in en voor het pand tussen Scapino en supermarkt Dirk van den Broek. Alles is welkom: van schilderijen tot porselein.

Op meerdere locaties in het centrum kunnen bezoekers oldtimers van Baan Classic Cars tegenkomen. Ook bakken Buurman&Buurman heerlijke stroopwafels. Tot slot kunnen bezoekers meedoen aan stadswandelingen. Ervaren gidsen vertrekken vanuit het voormalige ABN-AMRO bank om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. De kosten bedragen 5 euro per persoon.

Meer berichten