Mensen kunnen in september elk uur mee met de Enterse Zomp voor een mooie vaartocht. (Foto: Stichting De Enterse Zomp)
Mensen kunnen in september elk uur mee met de Enterse Zomp voor een mooie vaartocht. (Foto: Stichting De Enterse Zomp) (Foto: Stichting De Enterse Zomp)

Genieten bij vaste vaarten Enterse Zomp kan ook nog in september

  Ingezonden

door Stichting Enterse Zomp

Omdat in de vakantiemaanden juli en augustus voor de vaste vaarten zeer veel belangstelling was hebben de schippers van de Enterse Zomp de Regt door Zee besloten deze in de maand september nog eens te herhalen, maar dan alleen op de woensdagen. De eerste afvaart is om 11.00 uur en wordt daarna elk uur herhaald tot de laatste om 16.00 uur.

RIJSSEN - Bij de haven van de Pelmolen staan elke woensdag vanaf 11.00 uur twee schippers klaar om met bezoekers een vaartocht van een uur te maken over de Regge. Voor de mensen die houden van stilte, het zingen van de vogels en het klotsen van het water tegen de boeg, is dit een tocht die je meegemaakt moet hebben.

Mooie verhalen
Mensen kunnen tijdens deze vaartocht luisteren naar mooie verhalen over hoe de schippers vroeger hun lading naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen brachten, maar ook dat ze doorvoeren naar Sneek en zelfs Delfzijl. Zo'n tweehonderd jaar geleden was de Regge voor aan- en afvoer van goederen net zo belangrijk als nu de snelweg A1.

Leuk is ook om te vertellen dat de Enterse zompen Bentheimer zandsteen uit Duitsland haalden en dit brachten naar onder meer Amsterdam waar dit gebruikt werd voor het paleis op de Dam.

Veel natuurschoon
Daarnaast is het mooi om te horen hoe de rivier de Regge zich in de loop de jaren heeft aangepast. Dat de rivier na de zompvaart was gedegradeerd tot een soort riool naar nu weer een prachtig toeristisch gebied is met veel natuurschoon en helder water waar veel vissen zich weer thuis voelen.

Praktisch
De kosten van de vaartocht bedragen 4,50 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen. Reserveren is niet nodig. Kijk voor meer informatie op de website

Meer berichten