De Nederlandse Nobelprijswinnaar Ben Feringa komt in januari naar Holten.
De Nederlandse Nobelprijswinnaar Ben Feringa komt in januari naar Holten. (Foto: Eigen foto)

Boeiend programma Holten Science

  Ingezonden

Het programma van Holten Science voor het schooljaar 2019-2020 is af. De stichting heeft vier sprekers bereid gevonden om meer vertellen over hun werk en een blik te geven in de toekomst. Dat zijn professor Albert van den Berg, professor Antal van den Bosch, Nederlandse Nobelprijswinnaar professor Ben Feringa en professor Ewine van Dishoeck.

HOLTEN – Het jaar wordt op woensdag 16 oktober geopend met een bijeenkomst over nanotechnologie. Professor Albert van den Berg van de Universiteit Twente laat zien hoe van patiënten afkomstige cellen op een microchip kunnen worden gemonteerd. Ook legt hij uit hoe je dan kunt zien wat de werking van een medicijn op de cellen is. Deze organ-on-a-chip-methode biedt de mogelijkheid vooraf te kunnen of de aangeboden medicijnen werken bij verschillende patiënten. Met lab-on-a-chip kan met een druppel bloed een analyse worden uitgevoerd waar anders een heel laboratorium voor nodig is. Tenslotte is er aandacht voor de rol van kleine algen die in staat zijn om CO2 uit de atmosfeer te binden.

Professor Antal van den Bosch van RU Nijmegen gaat op woensdag 18 december uitgebreid in op kunstmatige intelligentie en machine learning. Hoe werken Siri, Alexia en een vertaalprogramma's als Google Translate? Met welke kennis moet een computersysteem gevoed worden om te leren lezen en spreken? De techniek is inmiddels al zover dat computers een goed leesbaar en verstaanbaar weerbericht kunnen maken. Het is een fascinerende wereld van het analyseren van grote hoeveelheden data en daaruit programma's te maken die op allerlei gebieden kunnen gaan helpen.

Op woensdag 22 januari komt de Nederlandse Nobelprijswinnaar Ben Feringa naar Holten. De Hoogleraar Chemie en Nanotechnologie RU Groningen heeft deze onderscheiding in 2016 ontvangen voor zijn baanbrekende werk op het gebied van de chemie. Moleculair kleine transportsystemen zijn straks in staat om medicijnen precies daar af te leveren waar de ziektehaard zich bevindt. Voor Holten Science is het een geweldig voorrecht dat deze druk bezette wetenschapper graag de Holtense jeugd wil enthousiasmeren en informeren over hoe leuk en uitdagend wetenschap is.

Het jaar sluit af op woensdag 22 april met professor Ewine van Dishoeck van RU Leiden Zij vertelt over het intrigerende onderwerp leven in de ruimte. Door studie en onderzoek te doen naar in de ruimte rond zwevende moleculen als bijvoorbeeld water of andere voor leven noodzakelijke bouwstenen, kan onderzocht worden of er wellicht leven buiten de aarde bestaat.

De bijeenkomsten beginnen telkens om 20.00 uur en vinden plaats bij het Kulturhus Holten.

Via de website kunnen tickets worden gereserveerd voor deze voor iedereen gratis toegankelijke bijeenkomsten.

Meer berichten