Tussen 11.00 en 16.00 uur kan men elke dag meevaren op de zomp vanuit Rijssen, Hellendoorn en Enter. Eigen foto.
Tussen 11.00 en 16.00 uur kan men elke dag meevaren op de zomp vanuit Rijssen, Hellendoorn en Enter. Eigen foto. (Foto: Stichting De Enterse Zomp)

Stap aan boord van de Enterse Zomp

  Ingezonden

door Stichting De Enterse Zomp

De zompen varen in de maanden juli en augustus elke dag over de Regge. Elk uur is er een afvaart in Rijssen, Hellendoorn en Enter. De eerste is 's morgens om 11.00 uur en de laatste 's middags om 16.00 uur. Voor deze vaste vaartochten kan niet geboekt worden. Altijd zijn twee schippers aan boord die alles willen vertellen over onder meer het natuurschoon en de vernieuwde Regge.

RIJSSEN / HELLENDOORN / ENTER - De prijs van een vaartocht is voor volwassenen 4,50 euro en voor kinderen 2 euro."Ongeveer tweehonderd jaar geleden voeren 120 zompen vanuit Enter over de Regge richting de Hanzesteden Kampen en Zwolle", vertelt schipper Doc Reichert aan boord van de Regt door Zee enthousiast. "Nu is de autoweg A1 belangrijk voor het vervoer maar in die tijd was dat de rivier Regge. De wegen waren toen nog onverhard, in de winter veel modder en in de zomer te stoffig. De zomp was het vervoermiddel om onder meer hout, eieren, klompen, turf en later ook jute en katoen te vervoeren".

Nadat jaren geen zomp meer over de Regge voer werd in 1986 door een groep geïnteresseerde mensen weer een nieuwe zomp, de Regt door Zee te water gelaten. Deze kwam te liggen in de haven bij de Pelmolen in Rijssen. Maar omdat de zomp vroeger altijd in Enter was gebouwd kwam daar in 2009 opnieuw een scheepswerf. De eerste zomp die daar gebouwd werd was De Vriendschap die nu aan de plas de Lee in Enter ligt. Een paar jaar later werd de vloot verder uitgebreid en kwam de Enterse zomp De Schuttevaer achter de IJsfabriek in Hellendoorn te liggen, ook weer gebouwd op de scheepswerf in Enter.

Met deze drie zompen kan nu gevaren worden in Enter, Rijssen en Hellendoorn met de vaste vaarten. Daarnaast zijn de vaartochten als romantische avondroodtocht, de overtoomtocht en de vroege natuurvaart erg in trek. Groepen kunnen de zomp huren per uur. Meer informatie is te krijgen via de Tourist Info's in Wierden en Nijverdal of via info@entersezomp.nl.

Kijk voor de juiste dagen en tijden op de website

Meer berichten