Foto: Eline Dibbits

Dijkerhoeksfeest: groot spektakel

  Ingezonden

door Jolien van Gaalen

Het Dijkerhoeksfeest wordt op vrijdag 21 juni afgetrapt met de spelochtend voor basisschoolkinderen. Op vrijdagavond is er de revue van het Dijkerhoeks Amateur Toneel (D.A.T.), gevolgd door een optreden van de 100% Powerband. Op zaterdagavond maken twee bands hun opwachting, namelijk The Euros en Beatcrooks. "Het unieke is dat er gebruikt wordt gemaakt van twee podia. De bands wisselen elkaar af. Dat is iets wat je bij ons in de regio niet overal meer ziet,", aldus voorzitter Chantal Bannink van de Feestcommissie Dijkerhoek.

HOLTEN – Vorig jaar vierde de Feestcommissie Dijkerhoek nog het 125-jarig bestaan. "De officiële naam is Stichting Dijkerhoekse Volksfeesten, maar in de volksmond wordt het Dijkerhoekfeest genoemd. Aanvankelijk vond het feest plaats bij het Bonte Paard. Met het 100-jarig bestaan was het Dijkerhoeksfeest voor het eerst in een feesttent. Sinds 25 jaar is het op de feestweide daarnaast."

"Voor de organisatie van dit school- en volksfeest werken wij samen met OBS Dijkerhoek, zij doen ook diverse dingen. Zo houden zij op vrijdag 21 juni een kinderprogramma van 8.30 tot 13.00 uur. De basisschoolkinderen hebben 's ochtends een activiteit en voorstelling. De optocht op zaterdag doen zij, de school regelt het aanmelden, de nummers en het startgeld. Ook de organisatie van de brunch doet de school. Hier komen zowel gezinnen als een wat oudere doelgroep."

"We houden jaarlijks een oud-ijzeractie en gaan dan op pad om dit in te zamelen. Zo krijgen we extra inkomsten binnen. Hiermee kunnen wij een bezoek aan het Dijkerhoeksfeest zo aantrekkelijk mogelijk te houden. De toegang is op zaterdag overdag en zondag gratis. Verder zijn ook de attracties gratis, waaronder de draaimolen en rodelbaan. Op vrijdagavond en zaterdagavond moet er wel entree betaald worden."

Heel blij mee
Bij de feestcommissie zelf zijn dertien vrijwilligers actief. "Dit is echt de kern. Aaldrik Paalman is al 40 jaar eigenaar van het Bonte Paard en is in die hoedanigheid als mede-organisator betrokken bij het feest. Daarnaast er zijn er 40 vrijwilligers die helpen met de opbouw, tijdens het feest, bij de afbouw en bij de oud-ijzeractie.

"Daar zijn we heel blij mee en zuinig op. Daarom houden we na het feest altijd een medewerkersavond. Na drukke weken van organiseren kunnen zij onder het genot van een hapje en drankje napraten. Op deze manier willen wij iedereen die heeft meegeholpen bedanken. In Dijkerhoek is er een fanatieke gemeenschap met veel verenigingen, dus mensen willen heel graag helpen", vertelt voorzitter Chantal Bannink. "Het loopt goed met de vrijwilligers. Maar mensen mogen zich altijd aanmelden om te helpen."

Voor iedereen
Ook dit jaar wordt er een divers programma neergezet. Op vrijdag 21 juni is er een spelochtend en voorstelling voor basisschoolleerlingen. Om 19.45 uur is er de revue. De festiviteiten op deze dag worden afgesloten door 100% Powerband. Op zaterdag om 10.00 uur is er de optocht vanaf de Tromopsweg-Dijkerhoekseweg. In de middag is het tijd voor zeskamp, waarbij wordt gestreden om de Bonte Paard Bokaal. Daarnaast is er vanaf 16.00 uur muziek van de Reeperbahner Stimmungsmacher. The Euros en Beatcrooks maken hun opwachting op zaterdagavond."Laatstgenoemde band is een idee van de jeugdcommissie", vertelt Chantal. "We hebben al veel positieve reacties gehad. Zondag is de familiedag, dit is echt voor het gezin met onder meer draaimolen, zweefmolen en kop van jut."

Het aantal bezoekers wisselt per dagdeel. "Op zaterdagavond ligt het aantal bezoekers rond de duizend man. Bij de revue op vrijdagavond staan er 800 stoelen klaar in de tent die vooral worden bezet door Dijkerhoeks publiek. Het aantal mensen dat zondag komt is moeilijk in te schatten, want dan is de toegang gratis."
"Het is een feest voor iedereen, of je nou 3 of 100 jaar oud bent. Er is voor elk wat wils te vinden in het gevarieerde programma, dat met de grootste zorg is samengesteld door een fanatieke club mensen. Zij zijn erg gemotiveerd en het is leuk om met hen samen te werken. Bij het feest op zaterdagavond zijn er nauwelijks tot geen calamiteiten of klachten, dat geeft aan wat de sfeer is in een dorp als Dijkerhoek."

Kijk voor het hele programma op de website.

Meer berichten