Vol enthousiasme beginnen de jongste atleten aan de wedstrijd. Foto: AV Holten.
Vol enthousiasme beginnen de jongste atleten aan de wedstrijd. Foto: AV Holten. (Foto: AV Holten)

Geslaagde Bevrijdingsloop in Holten

  Ingezonden

door AV Holten

Het was fris en regenachtig op Bevrijdingsdag, maar dat heeft 300 lopers in de leeftijd tussen de 4 en 73 jaar er niet van weerhouden deel te nemen aan de Bevrijdingsloop in Holten.

HOLTEN - Op het sportpark Meermanskamp hebben de jongste deelnemers en de G-atleten meegedaan. Even na 15.00 uur zijn de lopers voor de 5 en 10 kilometer vertrokken. De route ging door de prachtige Beukenlaan via de Enkweg en Eekhoornweg naar de Canadese Begraafplaats. De Canadese Begraafplaats bleek erg in trek. De Freedom ride en de Bevrijdingsloop hebben beide de Canadese Begraafplaats aangedaan. De ceremonie is opgeluisterd door The Highland Regiment Pipes & Drums, het Militair Tamboerkorps Liberation en aangekleed met voertuigen van Keep them Rolling. Voor de Canadese Begraafplaats was het keerpunt en liepen de Bevrijdinglopers via de Forthaarweg en Reebokkenweg weer terug naar het sportpark Meermanskamp.

Bij de inschrijving van de Bevrijdingsloop is aan deelnemers de keus gelaten een euro extra te betalen voor een goed doel. Er is 127 euro ingezameld voor Join4Energy en wel speciaal voor Gerben. Gerben is altijd moe. Van een volmaakte baby is hij uitgegroeid tot een lichamelijk ernstig gehandicapte 14-jarige jongen met een energiestofwisselingsziekte. De batterij is dan altijd half leeg, laadt niet op, en loopt snel leeg. Bij de minst ernstige vorm hebben kinderen na 50 meter lopen het gevoel een marathon te hebben afgelegd. Zij zijn dan totaal uitgeput. Er is geen behandeling voor. Het doel van de stichting Join4Energy is om geld te genereren om het onderzoek naar een medicijn te versnellen en de kwaliteit van leven van de kinderen te verbeteren. Aandacht voor deze zeldzame en levensbedreigende ziekte is erg belangrijk. Gerben was zelf aanwezig op het evenement en heeft daarvan genoten. Hij heeft in zijn rolstoel nog een ronde mee gesport.

Uitslagen
Bij de scholierenloop groep 1 en 2 hebben Suzette van Dijk uit Nieuw-Heeten en Sep Hegteler uit Holten gewonnen. In de categorie groep 3 tot en met 5 kwamen Nikke Sievers uit Delden en Pim Knapen uit Holten als eersten over de finish. Laura Boers uit Vriezenveen en Sander Cubuc uit Holten hebben de eerste behaald in de categorie groep 6 tot en met 8. Bij de G-atleten is Bart Goorman uit Holten winnaar geworden.

Opvallend bij de 5 en 10 kilometer van de mannen was het geringe verschil tussen de snelste senioren en veteranen. Marco Muller uit Deventer eindigde als winnaar op de 10 kilometer in een tijd van 35 minuten en 27 seconden; op de hielen gezeten door de snelle veteraan Jay Sauer uit Nijmegen die twaalf seconden later over de finish kwam.Op de 5 kilometer won Maarten Mast uit Dronten in een tijd van 17 minuten en 53 seconden; slechts 2 seconden sneller dan de winnende veteraan Hendri Weenk uit Borculo.De snelste dames op de 10 senioren en veteranen waren respectievelijk Marieke op den Dries uit Hellendoorn en Sylvia Wichink uit Raalte. En op de 5 kilometer Marleen van Heerde uit Epe bij de senioren en Helga Kistemaker uit Holten bij de veteranen. Met de wisselbekers zijn de snelste dame en heer uit Holten op de 10 kilometer naar huis gegaan. Dat waren Jannie ter Horst en Jan Otter.

Alle uitslagen
Het was de 35ste editie van de Bevrijdingsloop Holten. De organisatie was in handen van AV Holten. Alle uitslagen zijn online te vinden onder de titel 'Bevrijdingsloop Holten 05-05-2019.

Meer berichten