Het koor bij het lunchconcert in Straatsburg. Eigen foto.
Het koor bij het lunchconcert in Straatsburg. Eigen foto. (Foto: Eddie Westerhof)

Staande ovatie Rijssens Mannenkoor

  Ingezonden

Ruim 350 bezoekers gaven het Rijssens Mannenkoor vorige week na afloop van hun concert in de Notre Dame van Straatsburg een staande ovatie als dank voor hun prachtige concert. Het koor trad hier op ter gelegenheid van hun bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg.

RIJSSEN / STRAATSBURG - Het mannenkoor was hier op uitnodiging van CDA-parlementariër Mw. Annie Schreier-Pierik, tevens beschermvrouwe van het koor. De mannen waren niet met lege handen gekomen. Volgens goed Twents gebruik had men een grote krentenwegge meegenomen en dit werd bijzonder op prijs gesteld. Ochtends werden men geïnformeerd over de zaken waar de Europarlementariërs zich voor inzetten. Naast Annie Schreier waren ook de CDA-Europarlementariërs Kees van der Kamp en Lambert van Nistelrooij hierbij aanwezig. Voor deze twee heren was het de laatste vergaderdag in verband met hun vertrek na de Europese verkiezingen.

Na deze bijeenkomst namen de mannen plaats op de publieke tribune van de vergaderzaal waar op dat moment een vergadering plaatsvond van het Europees Parlement.

Concert in de open lucht
Na de lunch werd een kort openluchtconcert gegeven op het binnenplein van Parlementsgebouw. Annie, diverse collega's van haar, maar ook vele toeristen die het Parlement bezochten, hebben hiervan genoten.

Grote eer
Het hoogtepunt van de reis was natuurlijk het concert in de werkelijk schitterende kathedraal van Straatsburg: Cathedrale Notre-Dame de Strasbourg. Deze kerk is wereldberoemd vanwege de architectuur en de spraakmakende beeldhouwwerken.Het is één van de grootste kerken van Frankrijk. Voor het Rijssens Mannenkoor dan ook een hele grote eer om hier te mogen optreden; een unieke gebeurtenis, omdat hier maar weinig concerten worden gegeven.

De avond werd geopend door de heer Roeland Böcker, de Nederlandse ambassadeur bij de Raad van Europa. Hij benadrukte het unieke karakter van het mannenkoor met zijn vele internationale optredens. Deze avond had het koor een publiek dat grotendeels bestond uit Europarlementariërs uit diverse landen. Böcker stond in zijn openingswoord ook stil bij de grote brand in de zusterkathedraal in Parijs.

Onder leiding van de zeer gedreven dirigent Jaap Kramer gaf het Rijssens Mannenkoor een schitterend concert. Ook pianist Jan Lenselink en organist Hendrik van Veen hadden een belangrijke bijdrage, zowel in de begeleiding van het koor als ook in hun eigen muzikaal intermezzo.

Het publiek genoot met volle teugen en liet dit na afloop van het concert merken door staande ovatie met een langdurig applaus.

Geslaagd
Het Rijssens Mannenkoor kan terugzien op een bijzonder geslaagd concert en bezoek aan Straatsburg.Een reis die veel tijd en voorbereiding heeft gekost, maar wat mede ook dankzij alle inspanningen van Annie Schreier en haar medewerkers een groot succes is geworden.

Meer berichten