Rond de 100.000 bezoekers komen jaarlijks naar Kinderboerderij Dondertman in Holten. Eigen foto.
Rond de 100.000 bezoekers komen jaarlijks naar Kinderboerderij Dondertman in Holten. Eigen foto. (Foto: Kinderboerderij Dondertman)

Dondertman viert twintigjarig bestaan met feestweekend

  Ingezonden

door kinderboerderij Dondertman

Kinderboerderij Dondertman in Holten bestaat precies twintig jaar: in april 1999 vond de officiële opening plaats en kon het publiek er terecht. Reden voor een feestweekend op zaterdag 6 en zondag 7 april.

HOLTEN/ESPELO - Vrijdagavond 5 april staat in het teken van een feestje voor alle medewerkers. Op het programma voor zaterdag staan een demonstratie schapendrijven en een optreden van Peter Pan en kapitein Haak. Zondag zorgen de Holtense en Bathmense boerendansers voor vermaak, waarbij ook kinderen worden betrokken. De kinderboerderij is die dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Al twintig jaar lang timmert Kinderboerderij Dondertman aan de weg. Jaarlijks trekt het bedrijf rond de 100.000 bezoekers. Destijds begonnen zonder dure nieuwbouw, maar met hulp van sponsoring en talloze vrijwilligers werden bestaande opstallen van grondlegger Ab Paalman gerenoveerd. Om proef te draaien opende de poort officieus in het najaar van 1998, de officiële opening volgde in april 1999.
Om de kosten zoveel mogelijk in de hand te houden werd gekozen voor een bedrijfsformule met vrijwilligers. Door uitbreidingen en daarmee de toegenomen drukte is die situatie inmiddels veranderd. In de afgelopen jaren is het bedrijf aan de Meester Bosweg steeds nadrukkelijker geprofessionaliseerd.
Uiterlijk heeft Kinderboerderij Dondertman in 20 jaar flink wat veranderingen ondergaan. Oude opstallen werden vervangen door nieuwbouw, zoals het toiletgebouw, het knuffelhuis en natuurlijk het eigentijdse Boshuus. Tegenover het centrale terrein werd een ruim parkeerterrein met daarbij een flinke kapschuur gerealiseerd en ook in de dierenverblijven is in de loop der tijd het nodige verbeterd. Door de jaren heen werden tal van activiteiten verzorgd met als onbetwist hoogtepunt de levende kerststal achter in het bos. Mede dankzij het enthousiasme en inzet van de vrijwilligers sleepte Dondertman meerdere malen aansprekende prijzen in de wacht, waaronder het Leukste Uitje van Overijssel van de ANWB.

Feestprogramma
Zaterdag 6 april kunnen kinderen zich tussen 10.00 en 13.30 uur laten schminken en kunnen belangstellenden tussen 11.00 en 15.00 uur genieten van een demonstratie schapen drijven. Diezelfde dag zorgen freerunner Peter Pan en steltenloper kapitein Haak vanaf 11.30 uur viermaal een half uur een optreden.

Zondag 7 april zijn de boerendansgroepen uit Holten en Bathmen te gast. Zij zorgen voor geregelde optredens, waarbij soms ook kinderen hun beste beentje mogen voorzetten. Om 11.45 en 14.30 uur neemt clown Knapie zijn gehoor op vermakelijke wijze mee door de geschiedenis van de jubilerende kinderboerderij. Vanwege het jubileumweekend rijdt de Dondertman Express zowel zaterdag als zondag tussen 10.30 en 16.00 uur. Wie wil mag voor niks mee met de kindertrein.
Rond het vierde lustrumfeest is ook een kleurwedstrijd uitgeschreven. De kleurplaat is in Holten huis aan huis en bij winkels verspreid. Ook recreatiebedrijven in Holten en omgeving zijn voorzien. De kleurplaat is eveneens verkrijgbaar bij de kassa en kan tot en met 7 april worden ingeleverd. Onder de beste inzendingen wordt een aantal prijzen verloot.

Meer berichten