"Het is heel leuk om uit te zoeken welk beroep mensen uitoefenden", vertelt Jan van Langen van de werkgroep genealogie. Foto: Susanne Nijenhuis.
"Het is heel leuk om uit te zoeken welk beroep mensen uitoefenden", vertelt Jan van Langen van de werkgroep genealogie. Foto: Susanne Nijenhuis. (Foto: )

'Het uitzoeken van stambomen is leuk'

  Historie

door Susanne Nijenhuis

HOLTEN - Ze zijn er maar druk mee: het uitzoeken van stambomen, de mannen van de werkgroep genealogie van de Oudheidkamer in Holten. De hulp van extra vrijwilligers kunnen Jan van Langen en Jochem IJmker daarom goed gebruiken.

Zij zijn twee van de vier vrijwilligers die werken voor de werkgroep genealogie. ''Wij zoeken stambomen uit voor families uit heel Nederland, maar voornamelijk voor families uit Holten. Ook zijn wij bezig met het digitaliseren van documenten.''

''Rond 1850 kwamen de eerste wijkregisters. Daarin stond precies opgeschreven wie er woonde'', vertelt Jan. Op de website van de Oudheidkamer onder het kopje werkgroepen en vervolgens genealogie staan indexen, transcripties van doop-, trouw- en begraafboeken.

Stambomen
''Steeds meer mensen willen weten wat de geschiedenis van hun familie is. Wij stellen dan de gegevens op en verwerken wij. Voordat we kunnen beginnen met het zoeken van de informatie hebben wij de naam van een van de (over)grootouders nodig. Als het dan niet lukt om de juiste gegevens te vinden dan gaan wij een stapje verder. We kijken in het wijkregister of we via het adres de juiste stamboom kunnen vinden. Het uitzoeken van een stamboom is leuk, maar het is nog leuker om uit te zoeken welk beroep deze mensen uitoefenen en welke huizen ze gekocht hebben. Nu zijn we meer bezig met huizen en bewoners. Via het wijkregister zoeken ze de mensen op die er hebben gewoond en wanneer ze zijn verhuisd. Met een straat kan ik wel drie maanden mee bezig zijn'', vertelt Jan. Jochem heeft wel eens een verzoek gehad van iemand die graag wat meer over zijn familie wilde weten. Hij kreeg uiteindelijk een stamboom van zeventig bladzijden.''

De werkgroep is nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De werkgroep zit elke dinsdag van 13.30 tot 16.30 uur bij de Oudheidkamer aan de Dorpsstraat 27. Belangstellenden kunnen contact via ohk.genealogie@gmail.com. Voor het uitzoeken van stambomen zijn ze bereikbaar via de mail.

Meer berichten