Het aantal klompenmakers groeide in 1850 van 60 naar 300. Foto: Susanne Nijenhuis
Het aantal klompenmakers groeide in 1850 van 60 naar 300. Foto: Susanne Nijenhuis (Foto: Susanne Nijenhuis)

'Het aantal klompenmakers groeide snel in Enter'

  Historie

door Susanne Nijenhuis

ENTER - De Oudheidkamer in Enter heeft naast het klompen- en zompenmuseum een winkeltje waar vooral toeristen hun slag slaan. Ze hebben ook een speciale cursus handmatig klompenmaker. De klomp heeft al een lange geschiedenis in Enter.

Na de industrialisatie in de negentiende eeuw gingen de boeren in Enter hard achteruit doordat er machines kwamen die het werk overnamen. ''Enternaren kunnen af en toe nog wel stug zijn, dus ze wilden niet voor een baas werken. Daarom zijn zij klompenmaker geworden,'' vertelt vrijwilliger Bonnie Wijnterp bij de Oudheidkamer in Enter. "Dit kon prima: er werd veel verscheept met de zompen die vanaf Enter goed door de Regge konden varen. Dit kwam omdat het water van de Regge wat dieper lag in Enter hierdoor, konden de zompen goed vertrekken. De omgeving rondom Enter was ook goed, daar groeiden veel wilgen en populieren. Deze boomsoorten zijn ideaal voor het maken van klompen, want het is zachter hout dat is precies wat ze nodig hadden. In deze periode van 1850 tot 1915 groeide het aantal klompenmakers van 60 naar 300.'' In het museum zie je goed hoe het klompenmaken in die tijd ging. ''Je ziet nog vele gereedschappen en foto's van de oude klompenmakers. Jaren later kwamen de machines die het handwerk van de klompenmakers overnamen. Zo konden ze ineens veel meer klompen maken. Twee van deze machines zijn te vinden in de werkplaats naast de expositieruimte. Bij rondleidingen wordt er ook een demonstratie gegeven.''

Het oude ambacht is nooit verdwenen. Zo heeft de Oudheidkamer het vak handmatig klompenmaker in het leven geroepen. Deze cursus wordt al tientallen jaren gegeven. Cursisten leren binnen vijf jaar het vak. Voor deze cursus heeft de Oudheidkamer een predicaat van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Dit omdat het Enters Erfgoed de enige in Nederland is met de opleiding handmatig klompenmaker.

Dit is deel 3 van de serie 'Kijk mee bij..'. In deze serie volgt men de Oudheidkamers in Holten en in Enter. Meer informatie over de Oudheidkamer Enter en Oudheidkamer Holten is online te vinden.

Meer berichten