Kerkhof, kasteel en Thea Kroese bij het Rijssens Museum

  Historie
Het Rijssens Museum heeft op Open Monumentendag als speciale gast Thea Kroese. Foto: Rijssens Museum.
Het Rijssens Museum heeft op Open Monumentendag als speciale gast Thea Kroese. Foto: Rijssens Museum. (Foto: Rijssens Museum)

door Rijssens Museum

RIJSSEN -  Speciale gast bij het Rijssens Museum bij de afsluiting van Open Monumentendag op zaterdag 8 september is Thea Kroese. Zij vertelt een verhaal over historische streekgerechten in het streektaalslot in 'n Koffiehook van het brandweermuseum vanaf 16.00 tot ongeveer 17.00 uur. De toegang is gratis.

Aan het streektaalslot wordt ook meegewerkt door de streektaalschrijvers Marieke Dannenberg, Jan Zandbergen, terwijl Gerrit Kraa en Martin ter Denge op virtuele wijze aanwezig zullen zijn. "Hoe dat in zijn werk gaat, blijft nog even een verrassing," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum, "maar het is de moeite waard, dat weten we nu al."

Het Rijssens Museum is zaterdag 8 september gratis te bezoeken. Het is ook meteen de laatste gratis zaterdag die in het kader van Rijssens 775 jaar Stad wordt gehouden. "Mensen mogen gratis het brandweermuseum en het Rijssens Museum in. Maar we leggen op Open Monumentendag ook extra nadruk op het Rijksmonument waarin we als musea zijn gevestigd," zegt Dannenberg. Overigens kunnen er ook ritten met de brandweerauto worden gemaakt tegen een kleine vergoeding.

Kasteelrondleidingen
Er zijn op drie tijdstippen rondleidingen: om 11.00, 13.00 en 15.00 uur waarbij de rondleiders vooral tekst en uitleg geven over Kasteel De Oosterhof en de omliggende tuin. Ook verzorgt het Rijssens Museum rondleidingen over de oude algemene begraafplaats aan de Lentfersweg. Daar vertellen Gerrit ten Wolthuis en oud-begraafplaatsbeheerder Johan Nijzink over beroemdheden en gewone Rijssenaren die daar liggen. Maar ook over de wijze van begraven, symbolen en grafmonumenten. In het baarhuisje is extra informatie te zien over de begraafplaats. Ook de rooms-katholieke begraafplaats aan de Enterstraat is te bezichtigen evenals het monumentale poortgebouw.

Turf
Het afsluiten van de Open Monumentendag gebeurde vorig jaar op het Rijssens Museum ook met een streektaalslot. "Toen hadden we Thea Kroese ook al benaderd," zegt Dannenberg, "maar toen trad ze op bij de afsluiting van de Monumentendag in Vroomshoop. Dit jaar waren wij het eerst en zij gaat vertellen over historische gerechten. Zij maakt daar een boek over. Daarin is te lezen over de achtergronden van de gerechten en er staan recepten in om zelf te maken. Het idee is ontstaan door haar theaterprogramma De winterkraaien, wat gaat over de turfstekers in de veenstreek rond Vroomshoop in de vorige eeuw. Een van de gerechten is een turf die ook echt eetbaar is. En die zal ze ook meenemen."

Zompvlootschouw
Zaterdag 8 september pakt heel monumentaal Rijssen breed uit. Er zijn monumentale kerken als de Schildkerk en de Dionysiuskerk te bezichtigen. Net als de Pelmolen, met naast en om de molen oude ambachten en een Enterse Zompvlootschouw.

Meer berichten