De bouw van de boerderij was in 1908 voltooid.
De bouw van de boerderij was in 1908 voltooid. (Foto: Ilse Goossens)

De fijne herinneringen blijven altijd

  Historie

door Ilse Brinkman

RIJSSEN - Er was eens… zo begint menig sprookje. Dit verhaal is geen sprookje, maar een stukje mooi historie van Rijssen. Er was eens een prachtige boerderij aan de Molendijk in Rijssen. In 1908 was deze boerderij klaar, hij was gebouwd door bouwbedrijf Nijhuis.

Dit was het eerste huis dat bouwbedrijf Nijhuis bouwde. De boerderij was dusdanig gebouwd dat 's morgens bij het openen van de vensters, eerst het ene venster eruit moest worden getild, zodat het niet voor het andere raam schoof en men naar buiten kon kijken. Dit geeft wel aan dat de bouw nog in de beginjaren was.

Eerste bewoners
De eerste bewoners van de boerderij was de familie Assink. Het huis is altijd in bezit van de familie gebleven.Het huis lag voorbij de molen (nu Slaghekke), daarvan kwam de naam Möln-Assink. Deze naam is bij oud-Rijssenaren vast nog wel bekend.Als je vanaf Wierden kwam over de witte brug, was het de eerste boerderij van Rijssen die je aan de rechterkant zag.

In de oorlog is er een bom gevallen op de Molendijk, tegelijk met het bombardement op de Huttewal. Verschillende huizen aan de Molendijk zijn toen vernietigd en er vielen helaas doden en gewonden. Echter, de boerderij van Möln-Assink bleef, op wat glasschade na, ongedeerd. De bewoners van de Molendijk schuilden samen in de kelder van de boerderij.

In die tijd liep langs de boerderij ook het spoor. Daarover ging treintje Bello. Bello ging vanaf Hellendoorn naar Neede. Op de Dannenberg is nog een spoorhuisje te zien wat aan die tijd herinnert (hoek Dannenberg/Gravenstraat). Eerder stond er ook een spoorhuisje aan de Wierdensestraat (hoek Pelmolenweg).

De familie Assink hield koeien, varkens, kippen en een paard. Naast de boerderij stond een sköppe, waar ze het hooi in bewaarden. Deze schuur is later gesloopt, vanwege de komst van de huishoudschool in 1962. Water werd uit de put gehaald, deze is altijd bewaard gebleven.

Meer berichten