Herinneringen aan het Parkgebouw: de film

  Historie
Foto: Parkgebouw

door Team Parkgebouw

RIJSSEN - Het is vakantie! Ook de Oude Dame neemt even rust. De komende weken vindt u op deze plek een aantal stukjes geschiedenis over het Parkgebouw, zodat u haar nóg een beetje beter leert kennen. Begin september zijn we weer volop in bedrijf en dan zien we u graag terug. Tickets voor onze voorstellingen kunt u natuurlijk gewoon blijven bestellen via www.parkgebouw.nl. Wij wensen iedereen een hele fijne zomer.

Als je met (oudere)Rijssenaren spreekt over het Parkgebouw, dan is er één onderwerp dat steevast terugkomt: de film.Voor het vertonen van films had men de beschikking over één Philips (koolspits)projector, welke in de zaal stond opgesteld. Over de aankoop van de projector doet het volgende verhaal de ronde. Op advies van van Heek (textielbaron) toog dhr. van Heel, directeur bij ter Horst en voorzitter van de Parkcommissie, naar Amsterdam om een projector te kopen. Na ontvangst in het bedrijf werd hij rondgeleid en kreeg een veelheid aan projectoren te zien. Aan het einde van de bezichtigingsronde kwamen ze bij een Philips projector waar wat meewarig werd gezegd dat dit de duurste was die men had. Met andere woorden: 'die kan een provinciaal uit Twente toch niet betalen'. Hierop zou Van Heel hebben gezegd: "Doe mij er maar twee van."

Het vak van filmoperateur moet in die tijd nogal stressvol zijn geweest. Op de projector werd een volle spoel boven geplaatst en een lege onder, goed voor circa 20 minuten film. Waren de 20 minuten voorbij, dan moest met grote spoed de lege spoel van boven naar onder en een nieuwe volle spoel boven worden geplaatst. Dat had even tijd nodig en dat kon het publiek niet altijd waarderen. Men joelde en floot en er werd geroepen dat 'de film weer eens gebroken was'. Het fijne heeft men er waarschijnlijk nooit van geweten. Tot 10 maart 1933 werden 'stomme' films vertoond. Toen werd het 'bioscoopapparaat' voorzien van een geluidsinstallatie.

Deze situatie duurde tot november 1948. Uit oogpunt van brandveiligheid mocht de projector niet meer in de zaal staan, maar moest naar een aparte (brandvrije) projectiecabine. Zo gebeurde en meteen werd een tweede projector geplaatst.

De stress bij de operateur was, neem ik aan, over. Immers was de spoel op projector één leeg, dan kon projector twee het (bijna) naadloos overnemen en zo om en om. Eén van die beide projectoren staat nu, als nostalgisch erfgoed, in de foyer. Voor openlucht filmvoorstellingen was er een aparte projector opgesteld binnen het gebouw. Op het grasveld tussen het Parkgebouw en de muziektent werd dan een projectiescherm geplaatst. Stoelen op het gras, raam Parkgebouw open en draaien.

Het filmaanbod was erg divers, maar de nadruk lag toch op de lach "de dikke en de dunne" en karate- en knokfilms. Blijkbaar ging het publiek er nogal in op, want meer dan eens moest de politie corrigerend optreden als een deel van het publiek de zojuist geleerde vechttechnieken toepasten in het park en op straat.

Nu nog
Nog steeds worden er films vertoond in het Parkgebouw. Geniet dit seizoen onder meer van Titanic, Once upon a time in the west, Lion, Mirrewinter en een aantal leuke kinderfilms.

Meer informatie en tickets via de website.

Bron
Uit 'WAT EEN THEATER' - De geschiedenis van 100 jaar Parkgebouw en Volkspark in Rijssen, 1914 – 2014, geschreven door Aart Dokter

Meer berichten