<p>Bestuur van Middenstandsvereniging HABI op 25 april 1973. V.l.n.r. T. van Dam, H. Zandvoort,B. Eshuis en J. Muller. Zittend: G. J. Dangremond, I. de Lange, J.Th. Gijsbers en G. Brunnekreef.</p>

Bestuur van Middenstandsvereniging HABI op 25 april 1973. V.l.n.r. T. van Dam, H. Zandvoort,B. Eshuis en J. Muller. Zittend: G. J. Dangremond, I. de Lange, J.Th. Gijsbers en G. Brunnekreef.

(Foto: Erfgoed Rijssen-Holten)
Rijssens Museum

Cultuurhistorisch platform Erfgoed Rijssen-Holten krijgt een update

  Historie

De uitbreiding van het aantal deelnemers aan de website Erfgoed Rijssen-Holten vordert gestaag.

RIJSSEN – De Stuurgroep Erfgoed Rijssen-Holten is volop bezig om de website een upgrade te geven, zodat dit dé vindplaats wordt van alles wat met de cultuurhistorie van Rijssen en Holten te maken heeft.

Populair

De website Erfgoed Rijssen-Holten (ERH) is een populaire website onder liefhebbers van historisch beeldmateriaal. Vrijwilligers van de beide musea van Holten en Rijssen voorzien de website nog altijd van beeldmateriaal dat bij beide instanties wordt binnengebracht.

Web-exposities

De stuurgroep heeft echter besloten om de mogelijkheden die de website biedt nog meer te benutten. Naast historische films, staan er ook objecten, documenten en kranten op. Op dit moment zijn er ook twee web-exposities te zien van de Schildkerk en de Van Heelkunstcollectie. De web-exposities zijn bescheiden van omvang, maar wie meer wil zien kan gemakkelijk doorklikken naar de uitgebreide verzameling.

Uitgebreid

Het aantal deelnemers is de afgelopen tijd uitgebreid met onder andere de Collectie Nagelhout uit Holten, muziekvereniging Wilhelmina uit Rijssen, Natuurmuseum Holterberg, Pelmolen Ter Horst uit Rijssen maar ook de Diekerhookse Mölle De Hegeman. Een van de nieuwe deelnemers is de Werkgroep Biebel in ’t Riessens, met geluidsfragmenten van het Johannesevangelie in het Rijssens dialect.

Sparta

Daarnaast wordt volop gewerkt aan de thema’s over de niet meer bestaande voetbalvereniging Sparta en Voetbalvereniging Sportclub Rijssen. Op ERH komt vooral het historisch materiaal en wie verder wil kijken kan daarvoor terecht op de websites van de clubs. Er is bij deze twee laatste deelnemers nu nog niet veel te zien op ERH, maar wel een prachtige foto van Sparta waarop vele bekende gezichten en familietrekken te herkennen zijn.

Beeldmateriaal

De website ERH is in het verleden mogelijk gemaakt door de gemeente Rijssen-Holten. De Oudheidkamer Hooltn en het Rijssens Museum zorgden voor de content. Met name het beeldmateriaal is bijzonder populair. Enkele jaren geleden is ook een verbinding tot stand gebracht met de website MijnStadMijnDorp van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Ook via die verbinding is boeiend materiaal te bekijken. Ook materiaal dat niet meer in Rijssen en Holten zelf aanwezig was.
Er wordt ook gewerkt aan het thema genealogie voor stamboomonderzoekers. Het is een uitdaging voor de beide musea en projectbegeleiders Jannes van de Willige en Gerrit Troost om in samenspraak met de stuurgroep en de deelnemers de juiste grens te bepalen waar historie ophoudt en het heden begint. Dat probleem wordt echter opgelost door op ERH ook de link te zetten van de bestaande instanties nu. Wie dat wil kan gemakkelijk doorschakelen.

Facelift

Op dit moment is aan het uiterlijk van de website nog niets nieuws te zien, maar ook de website krijgt een facelift.

Het historisch magazine Havezate Kroniek maakt veel gebruik van de website ERH www.erfgoedrijssenholten.nl De Havezate Kroniek verschijnt vier keer per jaar. Het nieuwste nummer komt binnenkort. Gratis voor vrienden die het Rijssens Museum voor minimaal 25 euro per jaar steunen.
Opgeven vrienden@rijssensmuseum.nl.

Aanmelden als deelnemer

Wie met zijn vereniging of organisatie ook in aanmerking wil komen voor een plaats op de website ERH kan zich aanmelden op e-mailadres
infoerh@rijssensmuseum.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden