De Werkgroep Wisselexposities is volop bezig met het inrichten van de nieuwe expositie die zaterdag 28 september wordt geopend in het Rijssens Museum. 
De Werkgroep Wisselexposities is volop bezig met het inrichten van de nieuwe expositie die zaterdag 28 september wordt geopend in het Rijssens Museum.  (Foto's: Rijssens Museum)

'Mooi Lapwerk' in Rijssens Museum

  Cultuur

RIJSSEN – Onder het motto "Mooi Lapwerk" is dit najaar een grote quiltexpositie te zien in het Rijssen museum. De opening is zaterdag 28 september om 16.00 uur. Er is een grote variatie aan quilts te zien wat betreft kleur en omvang. De geëxposeerde werken zijn niet alleen in de wisselexpositiezaal te zien, maar door het hele kasteel de Oosterhof.

Het verschijnsel quilt heeft een boeiende oorsprong. Een quilt is eigenlijk een doorgestikte deken, enkele lagen stof worden op elkaar genaaid om een deken te maken die beschermde tegen de kou. De versieringen waren in eerste instantie eenvoudig maar gaandeweg werden de patronen en voorstellingen steeds uitgebreider en groeide het quilten uit tot een ware kunst.

In de loop van de tijd zijn er kenmerkende gebruiken ontstaan. Iedere quilt is in feite een zeer persoonlijk werkstuk en iedere quilt heeft ook een naam. Vanwege het persoonlijke karakter kunnen er allerlei redenen zijn om een quilt te maken en gebeurtenissen en ervaringen in te verwerken. Zo is er een quilt bij die gemaakt is terwijl de maakster in een soort ontwenningsproces zat vanwege het stoppen met roken. Het aardige is dat er geld in verwerkt is om – in uiterste nood – nog een pakje shag te kunnen kopen. De echte verstokte rokers die ook zijn gestopt weten precies welk gevoel daar bij hoort.

Maar ook persoonlijke herinneringen kunnen verwerkt worden in een quilt. In de expositie zit een klein quiltje waarmee maakster ooit begonnen is. Er zijn ook quilts voor poppenbedjes, maar ook voor hele grote ledikanten. De quiltmakers zijn vaak vrouwen, maar er zijn ook mannen die zich met de quiltkunst bezighouden. In ons land en de wereld is er een speciaal soort quiltcircuit ontstaan met eigen media. De leden houden elkaar op de hoogte van de quiltactiviteiten en exposities die overal in den lande worden gehouden.

Quilts kunnen abstracte voorstellingen hebben maar ook zeer concreet. Maar de combinatie van een eigen benaming en wat het voorstelt leidt tot mooie gedachten bij de tentoongestelde werken. In sommige plaatsen wordt in groepsverband gequilt en logischerwijs dat er tijdens deze werksessies ook lief en leed gedeeld wordt.

Het Rijssens Museum streeft ernaar om steeds weer nieuw publiek naar het museum te halen. "De quiltmakers en bewonderaars zijn weer een hele speciale doelgroep, vandaar ook dat deze wisselexpositie op ons museum zeer welkom is," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "Het geeft toch een bijzondere sfeer in het kasteel. De kleuren passen ook heel mooi bij najaarskleuren én de route door het kasteel is ook een mooie gelegenheid om uit een ooghoek kennis te maken met onze vaste collectie of nog een keer terug te komen voor iets anders in onze musea," aldus Dannenberg.

Donderdag 14 november zal een quiltdeskundige een lezing verzorgen over het expositieonderwerp.

Meer berichten