Jan Stedehouder vertelt over het ontstaan van de beroemde jeugdboekenserie en toont een van de eerste uitgaven. 
Jan Stedehouder vertelt over het ontstaan van de beroemde jeugdboekenserie en toont een van de eerste uitgaven.  (Foto: Rijssens Museum)

'Een Hema-pen voor 15 miljoen boeken'

  Cultuur

RIJSSEN – Van de Kameleonboeken van schrijver Hotze de Roos werden meer dan 15 miljoen stuks verkocht. "Van Annie M. G. Schmidt 5 miljoen boeken. Toch heeft De Roos nooit een officiële prijs voor zijn boeken gekregen. Ja toch! Eén prijs van een schoolklas: een pen van de Hema met inscriptie." Door Rijssens Museum

Dat vertelde oud-directeur Jan Stedehouder van Kameleondorp Terherne, donderdagavond in het Rijssens Museum. Stedehouder verzorgde een lezing bij het slot van de tijdelijke expositie over de beroemde jeugdboekenserie.

Stedehouder was tot zijn pensionering directeur van het Jopie Huismanmuseum in Workum. Hij vertelde dat de prijs die de basisschoolklas in Terherne aan De Roos toekende, eigenlijk het begin was van Kameleondorp Terherne. "De leerlingen hadden allemaal een favoriet boek opgegeven en de twee die het vaakst waren genoemd waren De Kameleon en Suske en Wiske. De kinderen wilden toen De Roos laten weten waarom ze zijn boeken zo mooi vonden en dat leidde ertoe dat hij wel naar Terherne wilde komen om de leerlingen te ontmoeten. Enkele leerlingen gingen naar de Hema in Joure en kochten een zilverkleurige pen. De juwelier werkte mee en zette er een inscriptie in. Toen De Roos die pen kreeg aangeboden was hij zichtbaar ontroerd en zei hij dat juist Terherne het Friese dorp was dat alles had wat ook in zijn boeken voorkwam."

"Dat kwam Kluitman in Alkmaar ter ore. Dat was toen de uitgever van De Kameleon maar ook Bakkertje Deeg, Pietje Bell, Dik Trom en Kruimeltje. Kluitman beloonde de leerlingen daarvoor in Alkmaar met een feestje met limonade en een boottochtje. En dat kwam in de pers en toen zeiden we tegen elkaar dat we toch iets moesten gaan doen in Terherne wat met die Kameleon te maken had."

Stedehouder benadrukte overigens dat de Kameleon nooit zo'n succes was geworden zonder illustrator Gerard van Straaten. "Van Straatens tekeningen waren ronduit kunstwerken waarin alles klopte en die de sfeer van de boeken zeer goed troffen en zo het succes nóg groter maakten. Opmerkelijk genoeg hebben De Roos en Van Straaten elkaar nooit gesproken. De Roos vond dat niet nodig, zeker niet toen hem ter ore kwam dat Van Straaten zou hebben gezegd dat de schrijver van die boeken ongetwijfeld in een heel groot huis zou wonen. Dat viel bij De Roos blijkbaar dusdanig slecht dat hij contact niet nodig vond. De Roos woonde in Krommenie in een rijtjeshuis en hij parkeerde zijn BMW altijd een eind van zijn huis af om maar geen aanstoot te geven."

De verfilming van de Kameleonboeken heeft het aantal bezoekers van Kameleondorp Terherne naar grote hoogten gestuwd. "We kregen toen ook publiek dat de boeken niet gelezen had, maar wel de film had gezien." Afgelopen zaterdag was de laatste dag van de expositie over de Kameleon. De volgende wisselexpositie heeft als titel "Mooi lapwerk" en gaat over quilts. De nieuwe expositie wordt zaterdagmiddag 28 september geopend.

Meer berichten