Wim Vlogtman op het Schild in Rijssen waar de jaarpalen van het Wereldtijdpad de historie van de Reggestad laten beginnen.
Wim Vlogtman op het Schild in Rijssen waar de jaarpalen van het Wereldtijdpad de historie van de Reggestad laten beginnen. ( Foto: Jan Joost )

Boeken Vlogtman zijn weer te koop: 'Wim kan gewoon heel mooi schrijven'

  Cultuur

Rijssen - De beide boeken van Wim Vlogtman zijn weer beschikbaar na compleet uitverkocht te zijn. In de Rijssense boekhandels en op het Rijssens Museum zijn weer exemplaren verkrijgbaar van Op het Schild in Rijssen en Leven in Rijssen. De historische kijk- en leesboeken van Vlogtman vallen nog altijd bijzonder in de smaak bij het Rijssense lezerspubliek.

Wim Vlogtman (80) kwam eind 2016 op de markt met de titel Op het Schild in Rijssen, herinneringen aan de jaren vijftig van de vorige eeuw. In acht hoofdstukken dwaalt hij al vertellend rond vanaf het Schild door de Rijssense binnenstad.

Op het Schild in Rijssen was direct een doorslaand succes. Volgens Gerrit Dannenberg van Uitgeverij Rijssens Museum is het uitgeven van boeken in de huidige tijdsomstandigheden een spannende aangelegenheid. "Als museum leggen we de geschiedenis vast en ook de ontwikkeling die onze stad doormaakt. Maar die historie willen we ook graag onder de mensen verspreiden. Daarvoor is een boek nog altijd een van de beste middelen. Toch zijn we in het digitale tijdperk terechtgekomen en dan wordt het uitgeven van een papieren boek steeds meer een financieel risico. Toch hebben besloten de boeken van Wim Vlogtman uit te geven en daar hebben we geen spijt van gehad."

Het Rijssens Museum probeert steeds de boeken voor iedereen betaalbaar te houden. "Wim Vlogtman spreekt daar zelf ook een stevig woordje over mee, want hij heeft geen enkel winstoogmerk met zijn boeken. Het is zijn liefde voor de historie en voor de stad Rijssen die hem aan het onderzoeken en schrijven zet. Op het Schild in Rijssen konden we voor 14,95 in de winkels leggen."

Eind vorig jaar werd het tweede boek van Vlogtman gepresenteerd met de veelzeggende titel Leven in Rijssen, onder de rook van de schoorsteenpijpen van Ter Horst. Daarbij maakt Vlogtman de cirkel iets groter en beschrijft hij de Watermolen en alles was daar ooit te zien was en is. Ook de eerste oplage van dit boek was in korte tijd verdwenen. "Het tweede boek van Vlogtman was een stuk dikker dan het eerste en vandaar ook dat we de prijs moesten optrekken naar 17,95 euro, maar dat is voor de kopers blijkbaar geen bezwaar geweest, want we zijn na aanpassing van de aantallen vlot door de voorraad heen geraakt, met nu dus wel weer de herdruk."

Volgens de uitgever is er een verklaring voor het succes van de boeken van Vlogtman. "Wim doet daar zelf altijd heel bescheiden over, maar hij kan gewoon heel mooi schrijven. Bij het voorbereiden van de uitgaven moet je enkele keren grondig door de boeken heen, maar elke keer weer als ik ze lees, dan word ik weer door zijn verhalen gepakt. Hij grijpt zijn lezers niet met geweld bij de kraag, maar met enkele pakkende inleidende zinnen neemt hij je als het ware onder de arm mee naar de mensen en de plekken waaraan hij zijn verhalen koppelt. Gezien het succes van zijn boeken, ben ik niet de enige die daarvan geniet."

Meer berichten