Bezoekers bekijken de vitrines met boeken en andere materialen in de expositiezaal van het Rijssens Museum
Bezoekers bekijken de vitrines met boeken en andere materialen in de expositiezaal van het Rijssens Museum (Foto: PR)

Jan Stedehouder houdt lezing over Kameleon op het Rijssens Museum

  Cultuur

RIJSSEN – Jan Stedehouder, oud-directeur van Kameleondorp Terherne, houdt donderdagavond 12 september een lezing over de beroemde jeugdboekenserie van de Kameleon. De lezing is het sluitstuk van de Kameleon-zomerexpositie in het Rijssens Museum. De laatste dag van de expositie valt samen met Open Monumentendag op zaterdag 14 september. De expositie kan ook op 14 september nog worden bekeken.

De Werkgroep Wisselexposities probeert altijd minimaal één spreker bij de lopende tentoonstelling naar Rijssen te halen. Deze keer was Jan Stedehouder bereid een lezing te verzorgen. Stedehouder was directeur van Kameleondorp Terherne en tot aan zijn pensionering manager van het Jopie Huisman Museum in Workum. Stedehouder is bestuurslid van de Stichting Hotze de Roos/Vrienden van de Kameleon. Deze stichting bewaakt het gedachtegoed en beheert de nalatenschap van de bedenker van de Kameleon, Hotze de Roos.

Jan Stedehouder is een enthousiast spreker en hij zal de achtergronden belichten van misschien wel Nederlands meest succesvolle jeugdboekenserie. "Als je mensen vraagt de meest bekende jeugdboeken te noemen, hoor je heel vaak Pluk van de Petteflet of Jip en Janneke," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "En dat zijn natuurlijk hele bekende kinderboeken, maar ze hebben nooit de aantallen gehaald die van de Kameleon zijn verkocht. Intussen meer dan 15 miljoen exemplaren."

Wat is het geheim achter de Kameleon-jongensboeken die ook door heel veel meiden worden gelezen? Wat maakt de verhalen van de Friese timmerman-schrijver Hotze de Roos zo aantrekkelijk voor een breed publiek? Daarover vertelt Jan Stedehouder op donderdagavond 12 september. Inloop met koffie/thee vanaf 19.40 uur. Om 20.00 uur start de lezing van Stedehouder. Tussen 20.45 uur wordt een korte pauze ingelast. Daarna kunnen er nog vragen gesteld worden en kan onder leiding van de spreker desgewenst nog een bezoek worden gebracht aan de expositie in de wisselzaal van kasteel De Oosterhof.

De toegang is gratis. Wel wordt een kleine vergoeding van 4 euro per persoon gevraagd voor twee keer koffie/thee met iets erbij. Donateurs van de Rijssense Musea krijgen korting. Aanmelden voor de lezing is niet verplicht, maar wie zeker wil zijn van een plaats kan dat doen per e-mail info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Lezing Kameleon. Of telefonisch aan de balie 0548 514 261

Meer berichten