Wethouder Tijhof praat met conservator Paul Knolle. Secretaris Dinant Brinks spreekt met raadslid Dieger ten Berge (uiterst links). Foto: Jan Joost.
Wethouder Tijhof praat met conservator Paul Knolle. Secretaris Dinant Brinks spreekt met raadslid Dieger ten Berge (uiterst links). Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

'We kunnen veel voor elkaar betekenen'

  Cultuur

door Rijssens Museum

RIJSSEN - "De uitbreiding van de Van Heelkunstcollectie is een goed voorbeeld van wat samenwerking tussen grote en kleinere musea in Overijssel op kan leveren." Dat zei voorzitter Jan Bakker van het Rijssens Museum bij de opening van het vernieuwde Van Heelcollectie in het Rijssens Museum.

Bij de opening waren directeur Arnold Odding en conservator oude kunst, Paul Knolle van het Rijksmuseum Twenthe aanwezig. Ook burgemeester Arco Hofland en wethouder Bert Tijhof woonden de opening bij. In nauwe samenwerking met het Rijksmuseum Twenthe werd de Van Heelkunstcollectie onlangs uitgebreid een kleine dertig nieuwe objecten. Het Rijssens Museum kon de uitbreiding financieren door de vorstelijke opbrengst uit Haringparty De Oosterhof van het afgelopen jaar.

Jan Bakker wees op de vruchtbare samenwerking tussen grote en kleinere musea en historische verenigingen in Overijssel, omdat vanuit het Rijssens Museum een aantal jaren geleden een zogenaamde pilot is gestart met samenwerkingsmogelijkheden. De musea in Twente en Overijssel leiden veelal een al te zelfstandig bestaan. "En dat is jammer," zegt Bakker, "want we kunnen heel veel voor elkaar betekenen. Dat kan al beginnen door van elkaar te weten waarmee we jaarlijks bezig zijn. Maar ook kan er zeer nuttige informatie worden uitgewisseld over de problemen waarmee we allemaal te maken hebben. Denk aan het werven van juiste vrijwilligers, het benaderen van de juiste instanties enzovoort."

Project

Samen met een vijftal cultuurwethouders verspreid over de provincie Overijssel is het Rijssens Museum een project gestart om een provinciale functionaris aan te stellen. Deze man of vrouw zou vooral de kleinere plaatselijke musea en historische verenigingen met elkaar in contact moeten brengen. "Maar ook te komen tot een informatie-uitwisselen en samenwerking tussen bijvoorbeeld De Fundatie in Zwolle en het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Dat je door samen te werken hele mooie dingen kunt bereiken, daarvan zijn in Rijssen nu de uitkomsten al te zien," aldus Bakker.

Het Rijssens Museum is van plan om de samenwerking met het Rijksmuseum Twenthe verder ter hand te nemen. De Van Heelcollectie is door het echtpaar Van Heel ooit geschonken aan de Rijssens bevolking op voorwaarde dat zo veel mogelijk mensen er van zouden kunnen genieten. Het grootste deel van de collectie is in Enschede geëxposeerd of ligt in depot. Reden daarvoor is dat Rijssen bij de schenking eind jaren zestig in de vorige eeuw niet over de juiste accommodatie beschikte om de kostbare objecten ten toon te stellen. "Maar we hebben in Enschede veel bereidheid gezien door te praten over mogelijkheden om deze collectie nog dichter bij Rijssen en de Rijssenaren te krijgen," aldus Bakker.

Meer berichten