Liza Ferschtman.
Liza Ferschtman. (Foto: Parkgebouw)

Mis het niet: klassieke muziek voor iedereen

  Cultuur

door Team Parkgebouw

RIJSSEN - Twee unieke klassieke concerten staan deze maand op het programma. Daarnaast houden we voor het eerst 'Ontmoeting met Klassiek'.

Violiste Liza Ferschtman komt uit een zeer muzikale Russische familie die jaren geleden naar Nederland emigreerde. Liza studeerde onder andere bij Herman Krebbers en won in 2006 de fel begeerde 'Nederlandse Muziekprijs'. Elk jaar begin augustus trekken drommen muziekliefhebbers naar het Kamermuziekfestival in Delft, waarvan zij de artistieke leiding heeft. Liza Ferschtman valt op door een uitgesproken eigen stijl: 'spontaan, doorleefd en tot in de puntjes doordacht'. Zij is een grote naam in de violistenwereld van deze tijd. Haar duo-partner is de Israëlische pianist Roman Rabinovich. Beluister zijn spel en je hoort het meteen. Er spreekt passie en een originele stijl van spelen uit.

Ontmoeting met Klassiek
Voorafgaand aan dit concert kunt u meer te weten komen over de muziekstukken die u deze avond zult horen, en misschien ook over de violiste zelf. Het is de eerste 'Ontmoeting met Klassiek' die het Parkgebouw organiseert, in nauwe samenwerking met de Rijssense Orkest Van Het Oosten-celliste Anne Knappstein, die deze avond het een en ander zal vertellen en laten horen. 'Wanneer je de verhalen achter de muziek kent, ga je anders en nog intensiever luisteren', aldus Anne. Het is de bedoeling dat deze 'Ontmoetingen' een vast onderdeel worden van de klassieke concerten in het Parkgebouw. Aanvang van de 'ontmoeting' is 19.00 uur in de Van Dam zaal., entree is gratis, belangstellenden worden verzocht zich aan te melden.

Het concert is op zaterdag 3 november om 20.00 uur. Kaarten kosten 22 euro, voor jeugd tot en met 18 jaar is dit 5,50 euro, inclusief verenigingskosten.

Programma
Liza Ferschtman & Roman Rabinovic laten diverse klassieke stukken horen: Brahms Sonate nr. 1 in G opus 78, Bartók Sonate nr. 1. Lutoslavski Subito (viool en piano) en Beethoven Sonate nr. 10 in G, opus 96.

Uniek project
Het beste symfonieorkest, de grootste lifestyle-leverancier en het meest gastvrije theater van Oost Nederland, hebben elkaar gevonden. Op zaterdag 10 november om 20.00 uur houden het Orkest van het Oosten, Ter Steege Potterie en Parkgebouw Rijssen een geweldige muzikale avond. Het voltallige Orkest zal voor het voetlicht treden in een prachtig aangeklede Ter Steege Hal aan de Nijverheidstraat 53. Naar aanleiding van het grote succes van televisieprogramma Maestro creëerde de Rijssense OvhO-celliste Anne Knappstein haar eigen dirigeerproject genaamd 'Met uw Orkest'. Zes kandidaten hebben les gehad van een echte dirigent om het bekendste orkest van Oost-Nederland, het Orkest van het Oosten te dirigeren. Hoe zal het hen nu vergaan? Deze avond speelt het Orkest in de volle bezetting een aantal prachtige muziekstukken onder leiding van eigen dirigent Rolf Verbeek. Daarnaast zullen de aspirant-dirigenten laten zien wat zij geleerd hebben. Om iedereen de kans te geven dit unieke project bij te wonen, is entreeprijs extra laag gehouden en mag jeugd tot 18 jaar gratis komen, maar wel even reserveren. Tickets: 5,50 euro, inclusief verenigingskosten.

Meer berichten