Jan Noeverman
Jan Noeverman (Foto: )

Column Muskathjan: Tocht

  Column

De beslissing is genomen: de Muskathlon Zuid-Korea gaat niet in oktober 2020 plaatsvinden. Nadat de Muskathlon eerder al verzet werd van mei naar oktober 2020, is deze week besloten de Muskathlon nog een jaar te verzetten, naar oktober 2021.

Echt onverwacht kwam dit bericht voor mij niet. Het aantal mensen dat besmet is met het covid-19 virus neemt wereldwijd nog altijd toe. In Zuid-Korea, waar wij naar toe zouden reizen, is af en toe sprake van een nieuwe groepsbesmetting. Voor reizigers vanuit de EU geldt dat zij bij binnenkomst in het land eerst 14 dagen in quarantaine moeten. Verder moet ook in Zuid-Korea fysiek afstand gehouden worden van andere mensen, en veel openbare plekken waaronder kerken zijn gesloten. Partners van Open Doors in Zuid-Korea geven aan dat er in oktober geen zinvol weekprogramma georganiseerd kan worden.

Hoewel ik deze beslissing verwachtte, is het wel een teleurstellend bericht. Ik zie er naar uit om een intensieve periode van voorbereiding en fondswerving af te sluiten en de Koreaanse christenen te ontmoeten. Nu de Muskathlon weer een jaar verzet wordt, moet ik even omschakelen. De afgelopen weken heb ik het aantal trainingskilometers weer behoorlijk opgevoerd. Als de Muskathlon in oktober zou doorgaan, wilde ik er klaar voor zijn. Ik zie ertegen op om mij volgend jaar voor de derde keer voor te bereiden op het hardlopen van 63 kilometer. Dat vraagt veel tijd en energie, en bovenal volharding.

Volharding: dat is wat jaar in, jaar uit het leven van vervolgde christenen kenmerkt. Ondanks gevaar, discriminatie, gevangenschap, armoede, honger, eenzaamheid houden zij het geloof in Jezus Christus vast. Deze week werd mij duidelijk dat ik een jaar extra krijg om te volharden in het weinige dat ik kan doen: bidden voor de vervolgde kerk, aandacht en hulp vragen voor hun situatie, en in woord en daad met hen verbonden blijven.

Met vallen en opstaan mag ik een jaar langer proberen invulling te geven aan de missie van Open Doors: op de bres staan voor vervolgde christenen. Vanuit het geloof dat waar één lid van het lichaam lijdt, alle leden meelijden (1 Kor. 12:26). Daarom doe ik op 29 augustus alvast mee aan de Muskathlon@home en zal ik die dag vanuit huis een marathon (42 km) lopen. 

Help ook mee en sta een dag bewust stil bij de vervolgde kerk, juist door in beweging te komen. Schrijf nu in voor de Muskathlon@Rijssen-Holten Tocht op zaterdag 29 augustus. Ga die dag wandelen, hardlopen of fietsen voor Open Doors. Kies zelf de route, de afstand, het tempo, het tijdstip en met wie u op pad gaat. Inschrijven kan door een gift van (minimaal) 10 euro te doen op mijn deelnemerspagina van de Muskathlon@Home Zuid-Korea: zoek op muskathlon.com bij deelnemers naar Jan Noeverman en geef daar uw gift. Laten we op zaterdag 29 augustus met elkaar op de bres staan voor vervolgde christenen!

Jan Noeverman doet mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden