Column Jan Wessels: zeer indrukwekkende reis

  Column
Foto: Jan Wessels

Daar zijn we weer van een indrukwekkende reis. Wat mogen wij veel leren van de verdrukte christenen en wat waren ze ontzettend ontroerd door onze komst! We hebben ontzettend veel indrukken opgedaan tijdens deze reis naar het Midden-Oosten. Wat hebben we de goedheid van God mogen zien, dat Hij juist in dit gebied ontzettend veel mensen tot geloof brengt. Onder zeer zware en zeer moeilijke omstandigheden. De hartelijkheid van de christenen in het Midden-Oosten ontroerd ons zeer. De ontmoetingen waren zeer indrukwekkend. Als we bij een kerk binnen kwamen, werden we altijd welkom geheten. Ze zeiden. Jullie zijn welkom, we zijn allemaal christenen. We zijn allemaal leden van hetzelfde lichaam. We zijn dus broers en zussen. Dit is dus ook jullie kerk, net zoveel als van ons. Ga dus maar kijken waar je wilt of wat je ook wilt doen, het is net zo veel jullie kerk als die van ons.

Daar sta je dan raar van te kijken als westerling. Wat een verbondenheid met deze mensen. Wat hebben we met hen gelachen en gehuild. Hun verhalen en ervaringen zijn voor ons te afgrijselijk om te horen. Ze zijn niet te bevatten. Wat een ellende en ontberingen hebben de vluchtelingen meegemaakt. Ze zijn letterlijk alles kwijtgeraakt, omdat ze geloven in Jezus. Ze moesten halsoverkop vluchten, vaak midden in de nacht, om hun leven te kunnen behouden. Ze konden helemaal niets meenemen. Er zijn mensen die weer terug zijn gegaan, maar dan zat er een andere familie in hun huis. Ze kregen 24 uur om weer te vertrekken, anders zouden ze worden gedood. Dus moesten ze weer opnieuw vluchten om hun leven te kunnen behouden.

We zijn onder meer naar de kerk in Mafrak geweest op vijftien kilometer afstand van de Syrische grens. Hier zit een kleine christelijke kerk. De voorganger kreeg voor de oorlog in Syrië van God te horen, dat hij zijn kerk groter moest maken, dus heeft hij dat gedaan. Vervolgens brak daarna de oorlog uit en kwam er een enorme stroom vluchtelingen vanuit Syrië aan. De kleine groep christenen gingen heel veel van deze vluchtelingen helpen, zowel christenen als moslims. De voorganger van deze gemeente is pastor Nour. Inmiddels komen er vrijwilligers uit 60 landen bij hem om hem en de anderen bij te staan in hun extreem moeilijke omstandigheden.
De kerk is zeven dagen per week geopend en vangt vele vluchtelingen op. Toen wij er waren zagen we vrijwilligers uit Amerika, België, Noorwegen, Egypte en nog vele andere landen. Ze hielpen allemaal voor een kortere of een langere tijd. Pastor Nour vroeg of we alsjeblieft voor hem en de andere christenen wilden bidden. Hij heeft nog vrijwilligers nodig om het vele werk te kunnen doen. Ze zijn inmiddels zelf ook een school begonnen en zoeken nog mensen die Engels willen leren aan de vluchtelingen. Je Engels hoeft niet uitmuntend te zijn, ze zijn blij met elke Engelse zin die ze horen. Je kunt Sahawneh Nour bereiken via LinkedIn. Hij is blij met je komst, ga er heen en help hem. Je wordt opgehaald van het vliegveld en wordt naar de kerk gebracht en je krijgt dan direct de sleutel van de kerk. Stel je dit eens voor. In onze eigen kerk in Rijssen komt een christen uit Irak of uit Syrië en het eerste wat hij krijgt, is de sleutel van de kerk. Wat een broederliefde, wat een zusterliefde is dat. Wij kunnen heel, heel veel van hen leren. Ze zijn één in Christus!

Meer berichten