Foto: Jan Wessels

Op weg naar Jordanië, deel 39: 'God ondersteunt mensen'

  Column

door Jan Wessels

Vaak heb ik gesprekken met mensen die niet in God geloven. Deze mensen vertel ik vaak het volgende verhaal, het gaat ongeveer zo. Overal is er orde en regelmaat. Kijk maar naar de sterrenhemel, naar de wisseling van de seizoenen, naar de lucht en naar de oceanen. Ja, kijk maar naar de kleinste cel van je lichaam. Overal zit een systeem in. Ik kan persoonlijk niet geloven dat dit allemaal is ontstaan door toeval. Door een reeks van toevallige gebeurtenissen. Hiervoor is intelligentie nodig. Een intelligentie die het begrip van een mens ver te boven gaat. Dat is onder meer een reden waarom ik in God geloof.

Het is echt geen toeval dat alles zo mooi in elkaar zit. Toch is er ook veel leed. Denk maar aan aardbevingen, overstromingen, dood en ziekte. Denk aan de ingestorte brug in Genua. Wat een drama! Daarom geloven veel mensen niet in God. Maar God is hier ook bij, om de mensen te ondersteunen in hun leed. Als er iemand is die weet wat lijden is, dan is het Jezus wel. Hij werd geboren in armoede bij een tienermoeder. Hij is als baby op de vlucht geslagen. Zijn beste vrienden lieten hem in de steek. Hij werd in elkaar geslagen en gemarteld. Gelukkig is dit niet het einde van het verhaal. Jezus stond op uit de dood en zal uiteindelijk afrekenen met alle ellende in deze wereld. Hij kiest er dus nu nog niet voor om alle problemen op te lossen en te voorkomen.

Visum
Deze week moet ik mijn visum aanvragen voor Jordanië. Ik moet diverse papieren invullen en mijn paspoort opsturen. Als alles akkoord is, wordt mijn visum opgestuurd. Ook moet er een pasfoto bij. Best spannend allemaal, het komt nu erg dichtbij. Op 6 oktober vertrek ik naar Jordanië. Op deze datum is er ook een trail bij onze atletiekvereniging. Een trail is een loop waarbij vooral door de natuur wordt gelopen. Het is dus grotendeels een onverhard parcours langs de mooiste plekjes van Rijssen. Er zijn twee afstanden. Je kunt kiezen uit de 13 kilometer of 25 kilometer. Er zijn veel clubgenoten die gaan trainen voor deze trail. Dit is dus een leuke en goede groep om mij te kunnen voorbereiden voor mijn halve marathon in Jordanië. Looptechnisch maakt het namelijk niet uit of je traint voor een halve marathon in Jordanië of voor een trail van 25 kilometer in Rijssen. De trainingsopbouw is ongeveer gelijk. Ik kan dus mooi op het trailparcours mijn trainingskilometers maken voor Jordanië. Op een onverhard parcours parcours kun je de stabiliteit van je gewrichten en je enkels trainen. Je wordt als het ware flexibeler. Ook raak je gewend aan oneffenheden van de weg. Trailrunning is dus eigenlijk een verschuiving van het hardlopen naar een natuurlijke omgeving. Je ervaart echt de rust van de natuur terwijl je aan het hardlopen bent.

Rijssenaar Jan Wessels doet mee aan de tweede Muskathlon in Jordanië die plaatsvindt van 6 tot en met 13 oktober en schrijft over de voorbereidingen.

Meer berichten