Foto: Regien Klein Hegeman

Canadese Begraafplaats: een mooie en gedenkwaardige plek

  Column

door Coen en Edwin van Hoevelaak

De afgelopen weken hebben we enkele avonturen beschreven over het maken van videoclips. En dan met name in het buitenland. In een andere omgeving als Nederland blijft speciaal, alhoewel ons eigen land vele mooi plekken kent.Een mooie en gedenkwaardige plek is de Canadese begraafplaats op de Holterberg. Een mooi en dankbaar project was het maken van de content voor het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats dat daar sinds een aantal jaren is gevestigd. 'De Afsluiters', een groep heren uit Holten, hebben het initiatief uitgewerkt en gerealiseerd.

Het informatiecentrum is een mooie en zeer nuttige aanvulling op de begraafplaats en wordt volledig bemand door vrijwilligers. Verstandig is het eerst te bezoeken alvorens de begraafplaats te betreden, het maakt het bezoek intenser. Coen werd indertijd benaderd om alle films en presentaties te maken die worden getoond in het informatiecentrum. Een omvangrijk project en voor hem het meest dierbare wat hij heeft gemaakt. De basis is de 'hoofdfilm' die de bezoekers een beeld geeft hoe de begraafplaats is ontstaan en welke rituelen er worden gevolgd. Met name de bijzondere verhalen zijn indrukwekkend. Ze benadrukken het persoonlijke leed van de gevallenen en geeft een inkijk in het leven van de jong gestorven mannen.

Een aantal jaren geleden is de hoofdfilm aangepast naar aanleiding van opmerkingen van bezoekers en research van de leden van het centrum. Het is mooi te zien dat er steeds meer details en feiten boven water komen. Ook wordt steeds meer foto materiaal gestuurd door familieleden van de gevallen soldaten. Zo wordt alle informatie steeds nauwkeuriger en worden de verschillende films en presentaties voortdurend aangepast.

Ook voor Coen was en is het een interessant project. Uiteraard ben je enigszins in algemene zin op de hoogte van de oorlog, maar met de persoonlijke verhalen en alle informatie gaat de begraafplaats op een bepaalde manier 'leven'. Hoe raar het ook klinkt. Daarnaast, en het is een cliché, wordt duidelijk dat oorlog voeren alleen maar verliezers kent. We will remember them.

Meer berichten