Nederlandse soldaten in Nederlands-Indië bij een voetbalmatch. Geheel rechts in militair tenue Willem Harbers (Willem van de Freuln), derde van links Evert Pas (van Graads van Tooms).
Nederlandse soldaten in Nederlands-Indië bij een voetbalmatch. Geheel rechts in militair tenue Willem Harbers (Willem van de Freuln), derde van links Evert Pas (van Graads van Tooms). (Foto: Rijssens Museum )
Rijssens Museum

Nederlands-Indië in Rijssens Museum

In het Rijssens Museum is de komende weken aandacht Nederlands-Indië en de Rijssense militairen die in de jaren na 1945 hebben deelgenomen aan de politionele acties aldaar.

RIJSSEN – In het museum is een vitrine te zien met voorwerpen die te maken hebben met het voormalige Nederlandse overzeese rijksdeel en op 16 september is de presentatie van het boek van Marja Voortman.

Predikant
Marja Voortman woont in Zoetermeer en is een dochter van Gerrit Jan Voortman. Hij diende in Nederlands-Indië en werd later predikant in de Nederlandse Hervormde Kerk. Voortman stond in Dussen, Oud-Vossenmeer en Houtrijk-Polanen/Vijfhuizen. Hij ging in 1999 met emeritaat en overleed in 2020.

Lijvig
Dochter Marja Voortman heeft vele brieven van haar vader gelezen. De brieven zijn geschreven in diens Indische periode. Al lezend kwam Voortman tot de ontdekking dat de brieven dusdanig veel interessante informatie bevatten dat zij besloot daar iets mee te doen. Dat heeft geleid tot een lijvig boekwerk van zo'n 700 bladzijden. In de brieven kwam ze veel namen tegen, waaronder die van twee neven van haar vader, Gerhard Wolters en Dinant van den Noort, die ook in Indië zijn geweest. Voortman heeft de nabestaanden benaderd en met hun informatie en brieven een kort verslag van hun ervaringen gemaakt dat ook meegenomen is in het boek.

Herdenking
Zaterdag 15 augustus is de datum waarop het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Bij het Indisch Monument in Den Haag worden dan alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. De herdenking wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte. De boekpresentatie op het Rijssens Museum gaf de definitieve aanzet om op het museum aandacht te schenken aan Nederlands-Indië.
Marja Voortman legde contact met Erik een Aart Wolters, zonen van Gerhard. Op zijn beurt bracht Erik de verbinding tot stand met voorzitter Jan Bakker van het Rijssens Museum. Daar werd besloten dat de uitgave van Marja Voortman in het museum zal worden gepresenteerd.

Vanuit de Werkgroep Wisselexposities van het museum kwam het idee om aandacht te geven aan de Indië-herdenking. Verzamelaar Henk Olthof is bereid gevonden een vitrine in de hal van het kasteel in te richten met opmerkelijke spullen uit Indië.

Terugkeer
Naast het boek over Gerrit Jan Voortman is op het museum ook het stripboek 'De terugkeer' van Eric Heuvel en Ruud van der Krol verkrijgbaar. Daarin staan de belevenissen en achtergronden van Nederlandse militairen in Nederlands-Indië, begrijpelijk en overzichtelijk weergegeven.

Wolterink
Alle Rijssense militairen die in Nederlands-Indië hebben gediend staan in het grote overzichtswerk dat oud-Indiëganger Roelf Wolterink in 2015 publiceerde. Dit boek, met een schat aan gegevens, is nog altijd te koop op het museum. Ook Gerrit Jan Voortman, Marja's vader en Gerhard Wolters staan in dit boek.

Welkom in de Rijssense Musea
Wie geen gezondheidsklachten heeft is welkom aan de Kasteellaan 1 in de Rijssense Musea. Reserveren is niet meer verplicht. Wel moet de anderhalve meter afstand in acht worden genomen. De musea-gids geeft een praktische eenrichtingsroute aan zodat u niets mist.

De expositie van kunstvoorwerpen die leerlingen uit het Rijssense voortgezet onderwijs hebben gemaakt ter gelegenheid van 75 jaar Vrede is nog te zien tot en met zaterdag 12 september. De voorwerpen staan door het hele kasteel geëxposeerd. De Rijssens Musea zijn open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden