Jan Hendrikse en Marius Nieuwenhuizen geven een demonstratie handmatig klompenmaken.
Jan Hendrikse en Marius Nieuwenhuizen geven een demonstratie handmatig klompenmaken. (Foto: Van Gaalen Media)

'Altijd wel een stipje op horizon'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Bij het Klompen- en Zompenmuseum kunnen mensen inmiddels ook weer terecht. "De zomerdemonstraties op woensdag van 13.00 tot 16.30 uur zijn een tijdje geleden weer begonnen,” vertelt voorzitter Albert Bouwmeester van Enters Erfgoed. “In aangepaste vorm natuurlijk, want sommige dingen kunnen nu niet, zoals het doekrollen. Dat moet door twee personen gedaan worden, die dicht bij elkaar moeten staan. Nieuw is dat het machinaal klompen maken nu buiten gedemonstreerd wordt. Zo kunnen mensen zien hoe Enter door de industriële revolutie is gekomen.”

ENTER - “Natuurlijk zijn we blij met de verruiming van de corona-maatregelen, maar de anderhalve meter afstand blijft. En dat beperkt je toch in de mogelijkheden. De rood-witte linten bij de zomerdemonstraties willen we het liefste weghalen, zodat je gasten van dichtbij kan laten zien wat je aan het doen bent. Maar bovenal zijn we blij dat we weer iets kunnen doen voor bezoekers van Enter.”

"Maar we hadden ook de nodige zorgen, want hoe gaan we dat aanpakken?", vertelt coördinator Johan Katuin van het Klompen- en Zompenmuseum en de winkel. "Want het moet natuurlijk wel veilig zijn voor vrijwilligers en bezoekers.” Johan: “Je weet dat het museum op een gegeven moment weer open kan. Een paar vrijwilligers zijn vanwege gezondheidsredenen afgehaakt, dat is begrijpelijk. De meesten zijn enthousiast en zijn blij dat ze na een stilteperiode weer aan de slag kunnen. Ondertussen hebben we iedereen op de hoogte gehouden. Als je mensen goed uitlegt waarom dingen zo besloten zijn en dan snappen ze het wel.”

Trots
“We werken hier alleen met vrijwilligers”, vertelt Albert. “En ik ben er best trots op dat we de club draaiende houden. Dat betekent ook dat er geen hoge salariskosten zijn, hoewel we wel inkomsten zijn misgelopen. Het is heel vervelend dat de deuren dicht moesten, maar we overleven het wel.” In totaal zijn er 140 vrijwilligers bij de Stichting Enters Erfgoed. Zo zijn er klompenmakers, midwinterhoornblazers, vrijwilligers voor de ganzenmarkt en circa vijftien mensen die helpen bij museum Buisjan.

Collectie rijker
In de tussentijd zijn er aanpassingen gedaan in beide musea. “Zo heeft de presentatie van de geschiedenis van de zomp een prominentere plek gekregen”, zegt Johan. “Het klompenmuseum is inmiddels een collectie rijker, waarbij klompen zijn te bezichtigen van een aantal bedrijven die tegenwoordig machinaal klompen maken. Dat zijn er tien in Nederland en één in België.”

Bezoekers zijn dus van harte welkom. “Natuurlijk hebben we maatregelen genomen, zoals schermen boven de balie in de winkel", aldus Albert. "Daarnaast hebben we een online reserveringssysteem opgezet”, voegt Johan toe. “Dat gebruiken wij nog steeds. De ruimte hier in het Klompenmuseum is relatief klein. Je kunt hier geen tien mensen neerzetten, want dan kunnen zij geen anderhalve meter afstand houden.” Per tijdslot zijn er maximaal tien mensen welkom: vijf in het Klompenmuseum en vijf in het Zompenmuseum. Zij hebben dan twee uur de tijd om rond te kijken.”

Zomerdemonstraties

Klompenmakers en spinners zijn sinds woensdag 8 juli weer te vinden voor de musea op de Hogebrink met de bekende zomerdemonstraties. Daar staan bordjes ter herinnering aan de anderhalve meter afstand en is de opstelling ruimer. Het is een voordeel dat de musea grote tenten tot hun beschikking hebben, dus alles kan in de buitenlucht, ook als het weer wat minder is. “Voor de zomerdemonstraties hebben we campings en recreatieparken aangeschreven”, aldus Johan. “Daar hebben we de afgelopen tijd contact mee gehouden en dat is maar goed ook. We verwachten dat veel mensen vakantie in eigen land gaan vieren. Er wordt weer meer omgezet en de economie gaat weer draaien.”

Kick
Albert en Johan zijn respectievelijk zes en drie jaar actief bij Enters Erfgoed. "In die tijd heeft de opleiding meer vorm gekregen, hier in Enter vind je de enige gestructureerde opleiding in Nederland", zegt Albert. "Zo is hier nu een man uit Putten die de opleiding heeft gevolgd en hier komt voor de zomerdemonstraties. Het is een kick dat je iets bij kunt dragen aan instandhouding van het erfgoed." Johan: "Van niks iets maken, dat vind ik het mooiste, vooral wat de organisatie en structuren betreft. Nadat de VVV hier weg was, moest alles opnieuw vormgegeven worden met nieuwe vrijwilligers. Nu zijn de bezoekersaantallen bijna verdubbeld, dat geeft een kick. Over het algemeen zijn we tevreden over het aantal bezoekers."

“Voor dit jaar hadden we een aantal dingen op de rol staan, die zijn verplaatst naar 2021”, laat Johan weten. “Daarnaast hebben we het plan opgevat om een aantal busondernemingen te enthousiasmeren om hiernaartoe te komen. Enter heeft natuurlijk wel wat te bieden.” Albert: “We hebben een arrangement met De Enterse Waarf inclusief een bezoek aan de musea en rondvaart met de zomp. Dat willen we meer gaan uitbouwen. En we hopen dat volgend jaar museum Buisjan ook weer open kan. Dit museum is nog veel kleiner, waardoor het met de anderhalve meter-maatregel niet te doen is om bezoekers te ontvangen.” “Dus we richten ons altijd wel ergens op, er is altijd wel een stipje op de horizon waar we naar toe willen. We blijven zeker niet stilzitten”, voegt Johan toe.

Praktisch
De zomerdemonstraties vinden tot en met 19 augustus elke woensdag plaats, van 13.00 tot 16.30 uur. Meer informatie staat op de website van Enters Erfgoed.

Meer berichten