Mariska Nijhuis - van der Wiel bij de ingang van de Pipowagen. (Foto: Leo Polhuijs)
Mariska Nijhuis - van der Wiel bij de ingang van de Pipowagen. (Foto: Leo Polhuijs) (Foto: Leo Polhuijs)

Lekker ontspannen in de Pipowagen

Bij Bed & Breakfast Markelo kun je heerlijk ontspannen in een ouderwetse Pipowagen. De Enkelaarsweg in het buitengebied van Markelo is een prima uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten in de fraaie omgeving.

door Leo Polhuijs

MARKELO  De bed & breakfast bestaat sinds 2006, vertelt eigenaresse Mariska Nijhuis - Van der Wiel. "Ik heb een toeristische opleiding gehad en hoewel ik nooit in de branche heb gewerkt, leek het me geweldig om een bed & breakfast te beginnen. Dit valt goed te combineren met mijn baan van twintig uur bij een techbedrijf in Borne."

Geschiedenis
De bed & breakfast is ondergebracht in een oude 'Pipowagen' die geheel wit geschilderd is. Vooraan ligt mos op het dak. Mariska: "Officieel wordt gesproken van een salonwagen. Ik heb de wagen via Marktplaats op de kop weten te tikken en ben erachter gekomen dat hij dertig jaar lang naast Artis heeft gestaan, totdat hij vanwege uitbreiding van de dierentuin weg moest. Ook heeft hij op het Waterlooplein gestaan. Maar de precieze geschiedenis heb ik nog niet kunnen achterhalen."

De wagen is voorzien van centrale verwarming. Als het regent maar je toch buiten wilt zijn zonder nat te worden, kun je naar het tuinkasje aan de overkant van het veld lopen. Daar staan twee luie stoelen. Vanaf het mooie buitenterrein heb je een prachtig uitzicht op de rustgevende landerijen rondom. Het glooiende Markelose heuvellandschap ligt op loopafstand en in een paar minuten lopen ben je bij de Schipbeek.

Opvallend
De recreatiegelegenheid kan worden geboekt van april tot oktober. Mariska vertelt dat de de bed & breakfast tot aan de zomervakantie helemaal is volgeboekt. "Vanaf april al. Ik denk dat dat mede komt doordat steeds meer mensen weg willen van de massa. Ze zoeken mogelijkheden om zoveel mogelijk buiten in de natuur te zijn. Corona heeft hier ook invloed op. Opvallend is ook het grote aandeel Nederlanders dat dit jaar in eigen land op vakantie gaat. We ontvangen veel mensen uit het Westen, maar laatst hadden we ook een groepje Belgen die vogels kwam spotten. We ontvangen jong en oud." De meeste boekingen komen via www.natuurhuisje.nl. Boeken kan voor een nacht, maar ook voor twee of drie overnachtingen ben je welkom. Een week of langer kan ook. Mariska: "De mensen kunnen zelf aangeven wanneer ze hun ontbijtje willen, of het nu 's om half acht is of om half tien. Ik zet het ontbijt op de gewenste tijd op een kistje onder de wagen, waar de gasten het dan zelf vandaan kunnen halen." Overigens kun je de wagen ook zonder ontbijt huren. Mariska krijgt soms hulp van haar man en twee zoons. "Zij vinden het contact met de gasten erg leuk. Dat is ook de reden waarom ik de bed & breakfast heb; je hoort altijd leuke verhalen van de mensen. Ik heb bijvoorbeeld al een paar keer gehoord dat mensen vroeger tijdelijk in zo'n wagen hebben gewoond."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden